Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το μπλογκ Belomorska Macedonia

Το οποιο διαφημιζεται απο τη Βοντενκα στο maknews.
http://www.maknews.com/forum/ellniko/blog-t14018.html
http://belomorskamacedonia.blogspot.com/
Ξεχωριζει το logo της Φιλελευθερης Συμμαχιας, η οποια συμπεριλαμβανεται στη λιστα ιστολογιων. Για πρωτη φορα βλεπουμε και συνδεση φιλικου προς τη ΦΣ ιστολογιου με την τουρκικη κινηση για ανθρωπινα και μειονοτικα δικαιωματα. Ενδιαφερον συνδεσμος ειναι το http://abecedar.blogspot.com/που αναφερεται στο γνωστο αναγνωστικο. Στη λιστα ιστολογιων του abecedar συμπεριλαμβανεται το ιστολογιο ΙΛΙΝΤΕΝ http://iliden.blogspot.com/2009/03/e.html.
Καταλαβαινετε το τι παιζει με τη κυρια Βοντενκα; Τα μελη και στελεχη της ΦΣ εχουν ιδεα για αυτα;

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία·

Αναδημοσιευση αρθρου του Βλασση Αγτζιδη στην Καθημερινη
'Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα φαινόμενα στη σύγχρονη Τουρκία αποτελεί αυτό της ύπαρξης μουσουλμανικών ελληνόφωνων ομάδων. Η παραδοσιακή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, η αυταρχική εσωτερική δομή της Τουρκίας, η εξέγερση των Κούρδων, μαζί με την επιβίωση των στερεοτύπων για τη διαμόρφωση των νεότερων εθνών στην περιοχή μας, εμπόδισε τη μελέτη του φαινομένου αυτού. Η μετάβαση ελληνοφώνων ομάδων από το χριστιανικό θρησκευτικό σύστημα στο ισλαμικό κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης αποτελεί μέχρι σήμερα ένα θέμα άγνωστο για τη νεοελληνική επιστήμη. Το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Από την Κύπρο και την Πελοπόννησο έως την Ηπειρο και τον Πόντο.
Σήμερα όμως, η δημόσια εμφάνιση όσων από τις ομάδες αυτές επιβιώνουν διευρύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον. Η βιβλιογραφική και αρθρογραφική παρουσία των ελληνόφωνων ομάδων της Τουρκίας είναι πλέον γεγονός. Η αρχή έγινε πριν από μερικά χρόνια με την Tanju Izbek, η οποία έλαβε το βραβείο Ιπεκτσί για μια νουβέλα της στο κρητικό ιδίωμα, όπως αυτό μιλιέται σήμερα στην περιοχή της Gunda (τα παλιά Μοσχονήσια). Πιθανότατα, σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό Actuel, να υπήρχαν πολιτικές ομάδες στη Βόρεια Τουρκία που δραστηριοποιούνταν, πριν από το πραξικόπημα του '80, γύρω από τον πολιτισμό του Πόντου. Το 1996 εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον εκδοτικό οίκο Belge, το κλασσικό πλέον βιβλίο του Omer Asan με τίτλο "Pontos Kulturu", δηλαδή: Ο πολιτισμός του Πόντου. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία: κρητική, ποντιακή, μακεδονική και κυπριακή. Κάθε μια απ' αυτές έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον. Η έκφραση είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, εφόσον αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, που ολοένα γίνεται σημαντικότερη.
Η δημόσια εμφάνιση των ομάδων αυτών δεν αφορά μόνο στην τουρκική κοινωνία, η οποία συνειδητοποιεί αργά τον πολυεθνοτικό της χαρακτήρα, καθώς και στους εθνογενετικούς της μύθους. Αφορά παράλληλα και στην ελληνική, γιατί της αποκαλύπτει τον τρόπο συγκρότησης των σύγχρονων εθνικών κρατών στην περιοχή μας και το αδιέξοδο των ενδιάμεσων ομάδων - γέννημα της ιστορίας - οι οποίες υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο κράτος που είχε ως ιδεολογικό υπόβαθρο το δικό τους θρησκευτικό δόγμα. Η κρητική και η κυπριακή, από τις τέσσερις αυτές ομάδες - οι οποίες στη διαχρονική τους παρουσία ταυτίστηκαν ως μουσουλμανικές με την οθωμανική αυτοκρατορία - συγκρούστηκαν με το επαναστατικό κίνημα των χριστιανών Ελλήνων. Εμμέσως υπέστη τις συνέπειες της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και η μακεδονική, η οποία υποχρεώθηκε με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής των πληθυσμών να εγκαταλείψει τα γενέθλια εδάφη της περιοχής του Αλιάκμονα και της Κοζάνης και να αναχωρήσει για την Τουρκία το 1824.Η διαμόρφωση του φαινομένου Η κατανόηση του φαινομένου της επιβίωσης ελληνόφωνων μουσουλμανικών πληθυσμών απαιτεί την υπέρβαση της σημερινής εικόνας που έχουμε για τις σχέσεις ισλαμισμού και χριστιανισμού, καθώς και για τις σύγχρονες αρχές συγκρότησης των μονοεθνικών κρατών. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι το σημερινό τείχος που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και τους γείτονές μας, σε θρησκευτικό επίπεδο, είναι μια πραγματικότητα της τελευταίας ιστορικής περιόδου. Για εκατονταετίες υπήρχε ένα ανακάτεμα εθνών και θρησκειών. Αν σήμερα ο διαχωρισμός είναι απόλυτος μεταξύ άσπρου και μαύρου, εντούτοις, για μεγάλο διάστημα, υπήρχε ανάμεσά τους ένας εκτεταμένος γκρίζος χώρος. Για να κατανοήσουμε το φαινόμενο που σήμερα εξετάζουμε θα πρέπει να δούμε τη διαπλοκή του Ισλάμ με τον Ελληνισμό σε χρονικό και γεωγραφικό επίπεδο. Από τον 14ο αιώνα συναντιούνται Ελληνες στους χώρους της νέας θρησκείας. Ο περιηγητής Ιμπντί Μπατούτα γράφει ότι συνάντησε στον ποταμό Κούμα, κοντά στην πόλη Ματζάρ, το αναχωρητήριο του μουσουλμανικού τάγματος Αχμεδέ στο οποίο όπως γράφει «διεβίουν σε κοινή ζωή Δερβίσες, Αραβες, Πέρσες, Τούρκοι και Ελληνες».
Ο εξισλαμισμός μέρους των Ελλήνων ανοίγει την δίοδο για να εισχωρήσουν στον ισλαμικό χώρο οι ελληνικές φιλοσοφικές δοξασίες. Οι σοφιστικές απόψεις για παράδειγμα εκφράζονται με τους "σούφι", το θρησκευτικό τάγμα των δερβίσηδων. Ο δημιουργός του, Τζελαδεδίν Ρουμί, χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα - όπως μιλιόταν κατά τους μέσους χρόνους στην Καππαδοκία. Τα μελωδικά κείμενα των δερβίσηδων αποτελούν προσαρμογή των βυζαντινών μελωδιών στις νέες ανάγκες. Ο Μ.Ρικό, γραμματέας του Βρετανού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το 1670 ότι στον ισλαμικό κόσμο υπάρχει «μεγάλη ποικιλία γνωμών και απόψεων, ασυγκρίτως μεγαλύτερα από τον χριστιανικό κόσμο». Ο Ρικό θεωρεί ότι η είσοδος νέων εθνών στο μουσουλμανικό χώρο δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα. Γράφει: «Δεδομένου ότι την καλλίτερη μερίδα των νέων εθνών αποτελούν οι Ελληνες και ότι δεν ικανοποιήθηκαν με τις ονειροπολήσεις του Κορανίου, αυτοί που άλλοτε υπήρξαν διδάσκαλοι των επιστημών από τις οποίες τους απέμεινε κάποια συγκεχυμένη γνώση, αφού προσέθεσαν στη νέα τους θρησκεία παλιές παραδόσεις και κάποιες γνώμες αρχαίων φιλοσόφων, δημιούργησαν μέρος της ποικιλίας των γνωμών για τις οποίες μιλούμε».
Η ύπαρξη ελληνόφωνων ομάδων στην σύγχρονη Τουρκία, εκτός από μια εντυπωσιακή επιβίωση που ενθουσιάζει τους ιστορικούς, τους γλωσσολόγους και τους λαογράφους, μπορεί να αποτελέσει και μια αποτελεσματική και μόνιμη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Η πιθανή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κάνει, ίσως, εφικτή την προσέγγιση των δύο λαών. Η ανάδειξη των κοινών στοιχείων βοηθά, κατ' αρχάς στο να γίνει κατανοητή η διαδικασία διαμόρφωσης των σύγχρονων κρατών στην περιοχή μας και να γίνει επίσης ο απολογισμός για τις διάφορες παραμέτρους που καθόρισαν τα πολιτικά αποτελέσματα στην εποχή του έθνους - κράτους.*Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ
από την εφημερίδα "Καθημερινή

Η Βόρειος Μακεδονία

Εθνολογική μελέτη του Δ.Δημόπουλου περί του Σκοπιανού προβλήματος – από το βιβλίο του «Η καταγωγή των Ελλήνων, 1996» κεφ.:«Η Βόρειος Μακεδονία» σελ. 232-249)

Η Βόρειος Μακεδονία

Η κάθοδος των Σλάβων στην διάρκεια τής βυζαντινής εποχής εξεσλάβισε γλωσσικά, όπως ελέχθη, τούς διναρικούς πληθυσμούς τής τέως Γιουγκοσλαβίας όχι όμως και τον μεσογειακό πληθυσμό τής Ελλάδος. Ο διαχωρισμός των πληθυσμών πού μιλούσε σλαβικά και εκείνων πού παρέμειναν ελληνόφωνοι δεν υπήρξε βεβαίως απόλυτος. Κάπου ανάμεσα δημιουργήθηκε μία στενή μεταβατική ζώνη, η περιοχή δηλαδή των αποκαλουμένων «Σλαβομακεδόνων». Και ήταν φυσικό να μην ήταν απόλυτος ο διαχωρισμός των γλωσσών, αφού αυτός έλαβε χώρα χωρίς οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση ή κρατική Παιδεία, σε μία εποχή δηλαδή πολυεθνική μέσα στα πλαίσια τής Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Παρά τις κάποιες εξαιρέσεις, «τo Βυζάντιον ούτε εσκέφθη ούτε επεδίωξε την εξελλήνισιν τών Σλάβων, τουναντίον η ομοθρησκεία επέτεινε τήν εκσλάβισιν και πολλών Έλλήνων ή ελληνικών κοινοτήτων κειμένων μεταξύ σλαβογλώσσων πληθυσμών εν τε τή Θράκη καί τη Μακεδονία» (Κεραμόπουλος Α. Οι Έλληνες και οι βόρειοι γείτονες 1945).
Εκεί λοιπόν, στην μεταβατική ζώνη, εδημιουργήθη ένα ανάμεικτο γλωσσικό ιδίωμα, πού είναι κράμα λέξεων ελληνικών, σλαβικών, βλαχικών και τουρκικών. Το ποσοστό μάλιστα κάθε μιας γλώσσης μέσα στο Ανάμεικτο ‘Ιδίωμα είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή. Όπως παρατηρεί ο Σινόπουλος, «στην ελληνική Μακεδονία πλεονάζουν οι ελληνικές λέξεις, στις βορειότερες περιοχές οι σλαβικές και στις περιοχές ‘Αλμωπίας Γιαννιτσών, όπου είχε εγκατασταθεί συμπαγής τουρκικός πληθυσμός, οι τουρκικές λέξεις» (Σινόπουλος Ν. Πέλλα, 1948).
Οι σλαβικές λέξεις είναι βουλγαρικής μάλλον υφής. ‘O Νικ. Μάρτης εξηγεί:
«0ί σπουδαιότεροι λόγοι πού συντέλεσαν στη διαμόρφωση του σλαβικού αυτού ιδιώματος ανάγονται στη Βυζαντινή περίοδο, όταν αριθμός βουλγάρων αιχμαλώτων μεταφέρθηκε για δουλειά στα μεγάλα αγροκτήματα των βυζαντινών τιμαριούχων. Με την επακολουθήσασα τουρκοκρατία πολλοί άποροι σλάβοι λόγω ελλείψεως ουσιαστικών συνόρων στην ελληνική χερσόνησο μετακινήθηκαν για δουλειά στις βόρειες περιοχές του ελληνικού χώρου. Το πρόβλημα της συνεννόησής τους λύθηκε με τη χρησιμοποίηση λέξεων ελληνικών, βουλγαρικών, τουρκικών, αλβανικών και βλαχικών. Αποτέλεσε αυτό κοινό μέσο συνεννόησης όλων. Ο ελληνικός δε πληθυσμός αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει το ιδίωμα αυτό και για συνεννόηση, αλλά και για να αποφεύγει το μίσος των Τούρκων, καθώς και το παιδομάζωμα από τούς Τούρκους, πού γινόταν κυρίως για ‘Ελληνόπουλα»
(Μάρτης Ν. Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας, 1983).


Πίσω εv τούτοις από την βουλγαροφανή μορφή χιλιάδων λέξεων αυτού του γλωσσικού ιδιώματος υποκρύπτεται ελληνική γλωσσική καταβολή, ακόμη δε και ομηρική, όπως απεκάλυψε ή έρευνα του Κ. Τσιούλκα (Συμβολαί εις την διγλωσσία των Μακεδόνων, 1907).
Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, το όποίο τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με την δημιουργία Μακεδονικής πολιτείας πρώτα μέσα στο ομόσπονδο Γιουγκοσλαβικό κράτος, την καθιέρωση εκεί σαν επίσημης γλώσσας αυτού του ‘Ανάμεικτου ‘Ιδιώματος και, το κυριότερο, με την ανακήρυξη τελευταίως αυτονόμου Κράτους «Μακεδονίας», το οποίο οραματίζεται μάλιστα να περιλάβει επί πλέον και την ‘Ελληνική Μακεδονία και την Βουλγαρική περιοχή του Πιρίν. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουμε το θέμα από πλευράς εθνολογικής.
Μακεδονία γνωρίζουμε ότι είναι ή βορείως του ‘Ολύμπου και δυτικώς του Αίμου περιοχή τής ελλαδικής χερσονήσου. Μέχρι που, όμως, φθάνει αυτή προς βορράν; Γεωγραφικά σύνορα δεν υπάρχουν προς βορρά, αλλά μόνον εθνολογικά. Μακεδονία είναι ή περιοχή, ή οποία κατοικείται από Έλληνες στο γένος και στην συνείδηση. Ιδιαίτερη «μακεδονική» εθνότης δεν υπήρξε ποτέ και ούτε είναι δυνατόν να γεννηθεί τώρα. Τα κράτη είναι γεννήματα των ιστορικών συνθηκών και μπορούν να γεννιούνται και να πεθαίνουν. Τα έθνη όμως όχι. Τα έθνη είναι διαχρονικές οντότητες, δεν δημιουργούνται όποτε θέλουν. Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ. Μακεδονικό κράτος υπήρξε βεβαίως στην αρχαιότητα, αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό τού Μακεδονικού εκείνου κράτους ήταν ο Πανελλήνιος ‘Ενωτισμός του και κατά τούτο υπήρξε ελληνικότερο από τα αλλά ελληνικά κράτη. Οι Μακεδόνες ένιωσαν τόσο Έλληνες, πού κατάφεραν τότε να ενώσουν όλον τον ‘Ελληνισμό. ‘Η ελληνικότης των αρχαίων Μακεδόνων διαφαίνεται ήδη από την προϊστορία μέσω των μύθων. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι κατά την Ελληνική Μυθολογία ο Μακεδών ήταν υιός τής Πανδώρας, και άρα εγγονός τού πρώτου ανδρός των Πελασγών, τού Δευκαλίωνος. Ο Παίων εξ άλλου, μυθικός βασιλεύς τής Μακεδονίας, εθεωρείτο υιός τού Ενδυμίωνος, τού Δωριέως βασιλέως τής Ηλείας. Με τούς μύθους αυτούς απεδίδετο συμβολικά ή συγγένεια Πελασγών, Δωριέων και Μακεδόνων, την οποία και ο Ηρόδοτος(Α.56) επισημαίνει και ο Αισχύλος υμνεί (Ικέτιδες 250-259).
Οι Μακεδόνες υπήρξαν το ελληνικό φύλο, πού έμεινε τελευταίο στην προς το νότο πίεση των Διναρικών και απετέλεσε την οπισθοφυλακή, ούτως ειπείν, τού ελληνισμού στην φοβερή Διναρική πίεση. Ακόμη κι ο Γκύντερ το πιστοποιεί: «0ι Μακεδόνες μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ελληνικό φύλο, πού παρέμεινε πίσω κατά την διαδρομή μετακινήσεως από τον Δούναβη. Αυτό έχει πια καταστεί βέβαιο στην σύγχρονη έρευνα τής Προϊστορίας και‘Ιστορίας» (Guenther H.F Lebensgeschichte des hellenischen Volkes, 1965).
Γι’ αυτό και ο Απ. Δασκαλάκης γράφει: «Μπορεί να θεωρηθεί σήμερα αναμφισβήτητο ότι, αν οι Μακεδόνες δεν χρησίμευαν πράγματι σαν πρόφραγμα κατά των πάσης φύσεως νοτίως τού ‘Ολύμπου επιδρομών των βαρβάρων, ο ελληνισμός δεν θα έμενε επί τόσους αιώνες απερίσπαστος να θεμελιώσει τα δόγματα τής ελευθερίας και να φθάσει στα περίλαμπρα δημιουργήματα τής σκέψεως και τής τέχνης» (Δασκαλάκης Απ. Ο Έλληνισμός της Αρχαίας Μακεδονίας, 1960). Είναι ακριβώς αυτό, πού είχε τονίσει o ιστορικός Πολύβιος (Θ.35).
Βεβαίως οι γεωγραφικές αποστάσεις τότε και τα φυσικά εμπόδια εδυσχέραιναν την στενή επικοινωνία μεταξύ Νοτιοελλαδιτών, Μακεδόνων και Θρακών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και κάποιες γλωσσικές διαφορές, όπως και διαφορές συνειδήσεως. Τέτοιες άλλωστε διαφορές υπήρχαν, ως γνωστόν, ακόμη και μεταξύ των άλλων περιοχών τής Νοτίου 'Ελλάδος.
Διετηρείτο όμως άσβεστη σ' ολόκληρο τον ελληνισμό μέσα από τούς μύθους η μνήμη τής κοι­νής καταγωγής και συγγενείας, όπως και η κοινή ελληνική γλώσσα μάρτυς αυτής τής εθνικής συγγενείας. Γι' αυτό, και όταν ωρίμασαν οι ιστορικές συνθήκες, ολόκληρος ο ελληνισμός ενοποιήθηκε υπό τούς Μακεδόνες βασιλείς Φίλιππο και Μέγα Αλέξανδρο.

«Εστι μέν ουν Ελλάς καί Μακεδονία», δέχεται επιγραμματικά ο Στράβων.

Η κοινότης των ηθών μεταξύ Μακεδόνων και Νοτιοελλαδιτών κατεφάνη προσφάτως και με τα ευρήματα τής Βεργίνας, όπου οι μέθοδοι ταφής απεδείχθησαν γνήσια ελληνικές, και μάλιστα με αρχαϊκή συντηρητικότητα, τύπου ομηρικού (Ανδρόνικος Μ. Βεργίνα 1984). Επί πλέον, οι χρυσές νεκρικές μάσκες των τάφων Σίνδου και Τρεμπένιστε δείχνουν άμεσο επηρεασμό από τις Μυκήνες. «Αχαϊκό φύλο» θεωρούσε ο Χόφμαν τούς Μακεδόνες (Hoffmann O. Geschichte der griechischen Sprache, 1911), πράγμα πού επαναλαμβάνει κι ο Καλλέργης συγκρίνοντας τις γλωσσικές ιδιομορφίες Μακεδόνων και Αχαιών (Καλλέργης Ι.Ν. Les Anciens Macedoniens, 1954). Μετά την αποκρυπτογράφηση μάλιστα τής Μυκηναϊκής γραμμικής γραφής Β απεκαλύφθη ότι σε μυκηναϊκά κείμενα υπήρχαν λέξεις, πού μέχρι πρότινος εθεωρούντο μακεδονικοί ιδιωματισμοί.
'Ακόμη, η πρόσφατη ανακάλυψη της πινακίδας του Δισπηλιού (Καστοριά), με γραμμική γραφή Α τού έτους -5250, αποδεικνύει πως η ελληνική ήταν η γλώσσα και τής πελασγικής Μακεδονίας.

Παρά την κάποια ιδιαιτερότητά της, η γλώσσα στην Μακεδο­νία ήταν διάλεκτος ελληνική, πιθανόν δε πλησιέστερη προς την αρχική πελασγική. (Ο Φίλιππος λεγόταν «Βίλιππος», οι γνάθοι «κάναδοι» κ.λπ. Αλλά μακεδονική ήταν και ή λέξη «πέληος» κατά τον Στράβωνα (C. 329, Βατικανού), πού σήμαινε «παλαιός», άπ' οπου προήλθε και το όνομα των Πελασγών).

Κατά τον Ρωμαίο ιστορικό Λίβιο Τίτο, οι Μακε­δόνες ήσαν όντως ομόγλωσσοι με τούς άλλους Έλληνες. Κατά δε τον ιστορικό τού -5ου αιώνος `Ελλάνικο, τόσο οι ΜΜακεδόνες όσο και οι Θεσσαλοί μιλούσαν διάλεκτο αιολική. Οι αναθηματικές στή­λες των τάφων τής Βεργίνας αναφέρουν 75 ονόματα Μακεδόνων πολιτών, όλα ελληνικά . `Ο Ανδρόνικος τονίζει σχετικά: «Στα τέλη τού 5ου π.Χ. αιώνα οι μακεδόνες πού ζούσαν στην πρώτη πρω­τεύουσα τού μακεδονικού βασιλείου, στην κοιτίδα δηλαδή τού κράτους των μακεδόνων, είχαν ελληνικά ονόματα. Μια τέτοια μαρ­τυρία επιβεβαιώνει με τοv πιο αναμφίβολο τρόπο τη γνώμη των ιστορικών, πού υποστηρίζουν πώς οι μακεδόνες ήταν ένα ελληνικό φύλο, όπως όλα τα υπόλοιπα πού ζούσαν στον ελληνικό χώ­ρο» (Ανδρόνικος Μ. Βεργίνα 1984). Μπορεί βεβαίως να είχαν παρεισφρήσει στην μακεδονική διάλεκτο και λέξεις ιλλυρικές, αλλά «οι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες, κι όχι Ιλλυριοί» αποφαίνεται ο Αμπελ (Abel O.Geschichte der Mazedonischen Reichew bis Philipp, 1847). Ο δε Γερμανός γλωσσολόγος Κρέτσμερ τονίζει, πώς ή μακεδονική ήταν διάλεκτος ελληνική, ή οποία διέφερε από τις άλλες «όπως ή τευτονική από ' την γερμανική». Και προσθέτει: «`Η μακεδονική γλώσσα παρέμεινε στάσιμη σε μία βαθμίδα, την οποία είχε εγκαταλείψει ή ελληνική πριν λίγο χρόνο. Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι οι Μακεδόνες ήταν ένας λαός στενά συγγενής των Ελλήνων, ο οποίος, αν μετανάστευε προς νότον, θα γινόταν τόσο ελληνικός, όσο και οι Δωριείς και οι Θεσσαλοί και οι Βοιωτοί» (Kretschmer P. Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache, 1970)
Αν σημειώσαμε ορισμένα στοιχεία για την ελληνικότητα τής αρχαίας Μακεδονίας, επειδή ίσως δεν είναι σε μερικούς γνωστά, θα αποτελούσε περιττολογία να ασχοληθούμε με την ελληνική συνείδηση των νεωτέρων και συγχρόνων Μακεδόνων. Σ' όλη την διάρκεια τής μεσαιωνικής ιστορίας ή Μακεδονία ακολούθησε τις τύχες τής λοιπής `Ελλάδος, και μέσα στα πλαίσια τής `Ελληνικής Αυτοκρατορίας τού Βυζαντίου με τον Χριστιανισμό και στην νε­ώτερη εποχή με την τουρκοκρατία και την εθνική παλιγγενεσία. Μακεδονία και `Ελληνισμός είναι έννοιες αξεχώριστες.
Αλλά και στην Βόρειο Μακεδονία η δημιουργία εκεί αυτού του Ανάμεικτου Γλωσσικού 'Ιδιώματος δεν μπορεί να θεμελιώσει ποτέ αιτία χαλκεύσεως νέου έθνους. Για την ύπαρξη έθνους απαιτείται κοινή καταγωγή και κοινή συνείδηση ενός πληθυσμού, οι οποίες να διαφοροποιούνται από την καταγωγή και την συνείδηση άλλων λαών. `Η γλώσσα μπορεί μεν ως παράγων να επηρεάζει την συνείδηση ενός πληθυσμού, ποτέ όμως δεν αποτελεί μόνη της αιτία
συμ­πήξεως Έθνους. Πολύ περισσότερο ένα 'Ανάμεικτο Γλωσσικό 'Ιδίωμα δεν μπορεί, ως περιστασιακό γλωσσικό μείγμα, να αποτελέσει ούτε καν παράγοντα επηρεασμού τής συνειδήσεως ενός πληθυσμού. Στην περίπτωση λοιπόν τής Βορείου Μακεδονίας αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία των διακηρύξεων περί «μακεδονικής εθνότητας».
Στον τομέα εν πρώτοις τής Καταγωγής, δεν παρατηρείται κα­μία φυλετική ιδιαιτερότης στην Μακεδονία, η οποία υπαγόταν ανέκαθεν και υπάγεται και σήμερα στο Μεσογειακό φύλο. `Η διαφοροποίηση των Μακεδόνων από τούς βορείους γείτονες, τούς Δινα­ρικούς, ήταν πάντοτε σαφής. Ελάχιστη επιμειξία με Διναρικούς υπάρχει βέβαια σ' ολόκληρη την `Ελλάδα, αυτή όμως δεν είναι με­γαλύτερη στην Μακεδονία όπως είναι στην Ήπειρο. Παραδείγματος χάριν, ο κεφαλικός δείκτης Π/Μ, πού στην Σερβία και το Μαυροβούνιο υπερβαίνει το 85,6 (υπερβραχυκεφαλία), στην `Ελ­ληνική Μακεδονία είναι μόλις 83, ενώ η πλατυϊνία, πού αποτελεί καθολικό διναρικό γνώρισμα, στην Μακεδονία ανευρίσκεται σε ποσοστό 9%. «Ούτε ανάμειξη Ανατολικοευρωπιδών υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα», γράφει ο ανθρωπολόγος Ξηροτύρης, «κι ο,τι σχετικώς λέγεται, είναι ανακριβές ή ανεπαρκές» (Ξηροτύρης Ν. Rassengeschichte von Griechenland εις Rassengesch der Menschheit VI, 1979).
Θέμα δημιουργήθηκε για το τρίγωνο τής Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο Πουλιανός είχε επισημάνει: «Τα πιο ανοιχτά χρώματα (στην Έλλάδα) παρουσιάζουν οι ομάδες Έλληνοφώνων τής Δυτικής Μα­κεδονίας κι ως ένα βαθμό τής βόρειας Θεσσαλίας και οι Βλαχόφωνοι και Σλαβόφωνοι τής Μακεδονίας. Γενικά, ο χρωματισμός επιβεβαιώνει την ύπαρξη επιμειξίας στις ομάδες αυτές» (Πουλιανός Αρ. Η προέλευση των Έλληνων, 1968).
'H ανοιχτοχρωμία όμως μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί τεκμήριο επιμειξίας με ξένο φύλο.
(`Ο Ξηροτύρης, με βάση δική του έρευνα, αρνείται τέτοια ιδιαιτερότητα στην Δυτ. Μακεδονία.)
'Ανεφέρθη άλλωστε ότι το Βορειομε­σογειακό φύλο, πού εκινήθη προς νότον (σλαβική κάθοδος), είχε διατηρήσει κάποια παλιά Μεσογειακά γνωρίσματα (δολιχοκεφα­λία, λεπτοπροσωπία) και ήταν φυσικά πιο ανοιχτόχρωμο, αλλά πάντως υπήρξε ανθρωπομετρικός Μεσογειακό. Τούτο επιβεβαιώθηκε τελευταία και από το μοναδικό σλαβικό μεσαιωνικό νεκρο­ταφείο, πού βρέθηκε στην 'Ελλάδα (σε νησίδα των Πρεσπών): Τα σχετικά κρανία είχαν μικρό πλάτος ζυγωματικών και μικρό σχε­τικά ύψος κρανίου, ο δε Πουλιανός τα θεώρησε Μεσογειακά (Πουλιανός Αρ. Βυζαντινά κρανία της Πρέσπας εις Επιστ. Επετηρίδα Πολυτεχν. Σχόλης Θεσσαλονίκης, 1972) . Σ' αυτό λοιπόν το γεωγραφικό τρίγωνο τής Δύτ. Μακεδονίας, πέραν τής σχετικής ανοιχτοχρωμίας, παρατηρείται(Πουλιανός Αρ. Η προέλευση των Έλληνων, 1968) και μεγαλύτερη λεπτοπροσωπία και στενότερο κρανίο (ύποβραχυκεφαλία), στοιχεία πού αποκλείουν βαλτική ή διναρική επιμειξία και συνηγορούν σε μία μείξη με τον βόρειο κλάδο τής Μεσογειακής φυλής. `Η ίδια εικόνα, όπως είδαμε (σελ. 226), υπάρχει και στον ορεινό Ταΰγετο. Αυτό όμως δεν λέγεται «επιμειξία», αφού δεν πρόκειται για μείξη με ξένο φύλο. Οι Πρωτοσλάβοι ήσαν Μεσογειακοί. Άρα «επιμειξία» δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε στην Μακεδονία ούτε σ' άλλο μέρος τής `Ελλάδος.
Ειδικότερα επίσης για τούς Σλαβομακεδόνες, δηλαδή για τούς Έλληνες πού ομιλούν το 'Ανάμεικτο 'Ιδίωμα, ο Πουλιανός δεν βρήκε να διαφοροποιούνται φυλετικώς από τούς υπόλοιπους Έλληνες. 'Αντιθέτως μάλιστα, «ο μέσος συνολικός τύπος των Σλαβόφωνων τής 'Ελληνικής Μακεδονίας ξεχωρίζει έντονα από τούς ανθρωπολογικούς τύπους, πού διέκριναν στους άλλους σλαβικούς λαούς οι Σοβιετικοί επιστήμονες» (Πουλιανός Αρ. Η προέλευση των Έλληνων, 1968), δηλαδή τούς Βαλτικούς και Ανατολικοευρωπαϊκούς.

Δεν υπάρχει επομένως ούτε ανθρωπολογική ιδιαιτερότης στην Μακεδονία ή τμήμα τής Μακεδονίας τέτοια, πού να στοιχειοθετείται ισχυρισμός για «μακεδονική εθνότητα» σαν κι αυτήν πού διατείνονται στα Σκόπια.

Μήπως όμως υπάρχει τέτοια αφορμή στην Βόρειο Μακεδονία, σ' αυτήν πού κατείχε η Γιουγκοσλαβία; 'Από ανθρωπολογικής απόψεως είδαμε το συμπέρασμα τού Γιουγκοσλάβου ανθρωπολόγου Ζ. Γαβρίλοβιτς, ότι οι εκεί κάτοικοι «έχουν μεταξύ τους ορισμένες ομοιότητες, διαφοροποιούνται δε από τούς γειτονικούς πληθυσμούς τής Γιουγκοσλαβίας και τής Βουλγαρίας κατά το ότι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό Μεσογειακών χαρακτηριστικών» (Gavrilovic Z.Schwidetzky I. Jugoslawien εις Rassengeschichte der Menschheit, VI, 1979). 'Επί παραδείγματι, ενώ στο Διναρικό επίκεντρο (Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη) το σωματικό ανάστημα είναι τυπικά υψηλό (μέσος όρος 1,73), στην πολιτεία της Μακεδονίας είναι 1,66 πε­ρίπου. Ενώ επίσης στην ίδια Διναρική περιοχή ο κεφαλικός δείκτης είναι της τάξεως τού 86, στην πολιτεία της Μακεδονίας κυμαίνεται στο 81-83,5. Και στο χρώμα των ματιών οι Μακεδόνες των Σκοπίων διαφοροποιούνται, κατά το ότι έχουν μικρότερο ποσοστό ανοιχτόχρωμης ίριδας από όλους τούς άλλους πληθυσμούς της τέως Γιουγκοσλαβίας πράγμα πού αποδεικνύει πλήρη σχεδόν έλλειψη σλαβικότητος. Στα ίδια συμπεράσματα, ότι οι Μακεδόνες των Σκοπίων είναι κατά βάσιν Μεσογειακοί, άλλά και με Διναρική επιμειξία, έχουν καταλήξει και ο Γερμανός ανθρωπολόγος Χ. Σάντε (Schade H. Anthropologische Untersuchungenin Ostmazedonien und Krusevo εις Anthrop. Anzeiger, 1957-58) και ο Βούλγαρος Μεθ. Ποπώφ (Popov M. Anthopologoja na b’ Igarskija narod,1959).

'Εδώ θα πρέπει όμως να τονισθεί ένα σοβαρό στοιχείο. 'Η ονομασθείσα «Μακεδονία» στην Γιουγκοσλαβία αποτελεί μία ευρεία περιοχή, διπλάσια σχεδόν σε μέγεθος από την πραγματική Βόρειο Μακεδονία την κατοικούμενη από Μακεδόνες. Όλη η ζώνη Σκοπίων Κουμάνοβου δεν αποτελούσε στο ιστορικό παρελθόν τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας και ασφαλώς δεν κατοικείται μόνον από Μεσογειακούς ανθρώπους. Τελευταία μάλιστα έχουν διεισδύσει και χιλιάδες Αλβανοί, οι οποίοι ξεπερνούν σήμερα το ήμισυ τού εκεί πληθυσμού. Έτσι, κάθε ανθρωπολογική έρευνα σ' αυτήν την γιουγκοσλαβική «Μακεδονία» περιλαμβάνει κατ'



Χάρτης τής Βορείου Μακεδονίας (νότια ζώνη τής πολιτείας των Σκοπίων). Δυτικά φαίνεται το άλλοτε ελληνικό «Βιλαέτι», του Μοναστηρίου(χωρισμένο σε 5 «καζάδες»).


ανάγκην καί πραγματικούς Διναρικούς, οι οποίοι αλλοιώνουν τά αποτελέσματα.
Αντιθέτως, η ζώνη Μοναστηρίου Γευγελής Στρώμνιτσας, η πραγματικη δηλαδή Βόρειος Μακεδονία, κατοικείται σέ μέγιστο πο­σοστό από Μεσογειακούς, από ανθρώπους άρα ελληνικής καταγω­γής.
Αυτή δέ η Βόρειος Μακεδονία, η αρχαία Πελαγονία,( Η μακεδονική Πελαγονία ετυμολογείται, όπως και οι Πελασγοί (δηλ. ή χώρα των παλαιών γόνων, των προγόνων. Σ' αυτήν διέπρεπαν ελληνικές πόλεις, όπως ή Ειδομένη, ή Ηράκλεια (Λυγκήστιδος), οι Στόβοι κ.ά.)
επε­κτείνεται και ανατολικότερα, μέσα στην Βουλγαρία: Είναι η λεγομένη σήμερα «Μακεδονία τού Πιρίν» (περιοχή Πετριτσίου, Τζουμαγιάς, Νευροκοπίου), μέχρι τού όρους της Ροδόπης.
Ας έλθουμε τώρα στον άλλο βασικό κίονα της εθνικότητος, την Συνείδηση. Κατ' αρχήν πρέπει να θυμίσουμε ότι οι 'Οθωμανοί, όταν διοικούσαν την περιοχή, την είχαν χωρίσει σε τρία «βιλαέτια», της Θεσσαλονίκης, τού Μοναστηρίου και των Σκοπίων. Το άλλοτε «βιλαετι Θεσσαλονίκης» υπάγεται εν μέρει σήμερα στην `Ελλάδα, ενώ οι περιοχές της Στρωμνίτσης καί Νευροκοπίου κατέχονται αντιστοίχως από το κρατίδιο των Σκοπίων και την Βουλγαρία. Το άλλοτε «βιλαέτι Μοναστηρίου» κατέχεται σχεδόν ολόκληρο από το κρατίδιο των Σκοπίων με εξαίρεση την Φλώρινα.
Και όμως, ο λαμπρός Μακεδονικός 'Αγών έλαβε χώρα σ' ολόκληρο τον χώρο αυτών των δύο «βιλαετίων».
Σύμφωνα με τα τελευταία οθωμανικά στοιχεία (του 1904), στο «βιλαέτι Μοναστηρίου» κατοικούσαν 261.000 Έλληνες, 178.000 Βούλγαροι και μερικές μικρομειονότητες (Κυριακίδης Στ. Τα βόρεια Εθνολογικά όρια του Έλληνισμού, 1946).
Λέγοντας όμως «Βούλγαρους», οι Τούρκοι εννοούσαν τούς ομιλούντες το 'Ανάμεικτο Γλωσσικό 'Ιδίωμα (το «σλαβομακεδονικό»). Το έτος 1903 φοιτούσαν 27.000 μαθητές στα ελληνικά σχολεία αυτού τού «βιλαετίου» και μόνον 8.000 σε βουλγαρικά. Προοδευτικά όμως, με την επικράτηση τού Μακεδονικού 'Αγώνος, η διαφορά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. `Η πόλη τού Μοναστηρίου, μάλιστα, είχε ακόμη
και Διδασκαλείο, όπως και η Θεσσαλονίκη. Αυτές οι δύο πόλεις,Θεσσαλονίκη και Μοναστήρι, υπήρξαν οι μεγάλες επάλξεις του`Ελληνισμού της Μακεδονίας, στις οποίες στηρίχθηκε ο Μακεδονικός 'Αγώνας. Στο Μοναστήρι δεν ομιλείτο καθόλου η «σλαβομακεδονική» μόνον η ελληνική και λιγότερο η βλαχική. (Στην πόλη του Μοναστηρίου φοιτούσαν 1.696 μαθηταί σε ελληνικά σχολεία το έτος 1913, στην Στρώμνιτσα 1.200 και στο Κρούσοβο 557 (Μουσταίρας Γ. Γιουκοσλαβία και Μακεδονικό, 1986). Οι βλαχόφωνοι όλοι ανεξαιρέτως είχαν ακμαία ελληνική συνείδηση, όπως και μέχρι σήμερα.)
Όταν αναφερόμαστε στον Μακεδονικό αγώνα, αυτόν πρέπει να τον αντιλαμβανόμαστε σωστά, όχι τόσο σαν ένοπλο αγώνα, όσο σαν Εθναποστολή. Οι Μακεδονομάχοι είχαν μεν να αντιμετωπίσουν τούς κομιτατζήδες, τούς αιμοσταγείς πράκτορες της Σόφιας, προστατεύοντας τούς ελληνόφωνους της περιοχής, κυρίως όμως απόσκοπούσαν στο να κερδίσουν εθνικά τις ψυχές των ομιλούντων το Ανάμεικτο Γλωσσικό 'Ιδίωμα. Μετά από τόσους αιώνες σκλαβιάς οι πληθυσμοί εκείνης τής περιοχής, ιδίως δε όσοι ομιλούσαν το 'Ανάμεικτο 'Ιδίωμα, δεν είχαν ξεκαθαρισμένη εθνική συνείδηση. 'Ο 19ος αιώνας, ο αιώνας πού σάρωσε με τούς εθνικισμούς την Ευρώπη, βρήκε τούς λεγόμενους σλαβομακεδόνες με εσωτερική ανασφάλεια και εθνική ανωριμότητα. Το 'Ιδίωμα πού μιλούσαν δεν μπορούσε να τούς κατατάξει νόμιζαν σε κάποιο Έθνος και έμεναν εθνικά αδιάπλαστοι. Έτσι τούς βρήκε ο βουλγαρικός πρακτορισμός, πού προσπάθησε να τούς κερδίσει υπέρ τής Σόφιας.
`Ο Μακεδονικός 'Αγώνας, ή αντίδραση δηλαδή τού `Ελληνισμού, αυτόν είχε σαν κύριο στόχο: Να βεβαιώσει τούς ομιλούντες αυτό το γλωσσικό 'Ιδίωμα ότι έχουν Ελληνική καταγωγή και ότι ή γλώσσα δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο τής εθνικότητος. Και ο Μακεδονικός 'Αγώνας στέφθηκε από επιτυχία. 'Οχι μόνον διακεκριμένα στελέχη των «Σλαβομακεδόνων» έγιναν πρωταγωνισταί τού Μακεδονικού 'Αγώνος, ( Κώτας, Γκέλεφ, Γκογκολάκης, Κύρου, Νικοτσάρας κ.ά.) αλλά ολόκληρα χωριά προσχωρούσαν το ένα μετά το άλλο στον ενσυνείδητο ελληνισμό. «Γραικομάνους» αποκαλούσαν από τότε οι Βούλγαροι αυτούς τούς πληθυσμούς, τούς οποίους μισούν περισσότερο των ελληνοφώνων.

Όταν λέγουμε ότι ο Μακεδονικός 'Αγώνας τελικά πέτυχε, αυτό εννοούμε, ότι εξελληνίσθηκε στην συνείδηση του ο πληθυσμός πού μιλάει το 'Ανάμεικτο 'Ιδίωμα. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι κανένα αντάρτικο δεν έχει ελπίδα επιτυχίας, αν δεν στηρίζεται στον λαό. 'Ο Μακεδονικός 'Αγώνας πέτυχε, διότι στηρίχθηκε σ' ολόκληρο τον λαό, ελληνόφωνο και μη.
Το περίεργο στον Βαλκανικό Πόλεμο, πού ακολούθησε, ήταν ότι ή 'Ελλάς αναγκάσθηκε να συμμαχήσει με την Σερβία και την Βουλγαρία, για να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό εδάφη, όλα σχεδόν αποκλειστικά ελληνικά. Και το αποτέλεσμα υπήρξε, οι τρεις σύμμαχοι χώρες να διαμοιράσουν στα τρία αυτά τα ελληνικά εδάφη. "Έτσι κατακυρώθηκε ή Βόρειος Μακεδονία (με το Μοναστήρι, την Γευγελή και την Στρώμνιτσα) στην Σερβία. Κάθε σύμμαχος χώρα κατακράτησε, όσα εδάφη πρόφθασε ο στρατός της να κυριεύσει. Και τα μεν εδάφη, πού κυρίευσε ή Βουλγαρία, σε μεγαλο βαθμό ανακατέλαβε αργότερα ή 'Ελλάς μέ τόν
Β' Βαλκανικό καί τόν Α' Παyκόσμιο Πόλεμο. 'Αλλά το Μοναστήρι και ή Βόρειος Μακεδονία έμειναν στην Σερβία και την κατοπινή Γιουγκοσλαβία. (Είναι λυπηρό να σκέπτεται κανείς ότι η τύχη του Μοναστηρίου κρίθηκε για δύο μόνον ήμέρες, πού άργησε να φθάσει εκεί ο ελληνικός στρατός. Είναι δε λυπηρό, διότι τότε ή Σερβία δεν ενδιαφερόταν για το Μοναστήρι, στρέφοντας όλη της την προσπάθεια στην έξοδό της στην 'Αδριατική. 'Αλλά και ή 'Ελλάς, κινδυνεύοντας να χάσει την Θεσσαλονίκη από τον προελαύνοντας βουλγαρικό στρατό, έριξε όλο το βάρος της προς τα εκεί, αφήνοντας μία μόνον μεραρχία να κατευθυνθεί στο αφύλακτο Μοναστήρι.Έτσι, σχεδόν τυχαία, χάθηκε ή Βόρειος Μακεδονία. Όταν δε οι Μεγάλες Δυνάμεις επέμειναν στην ίδρυση τής 'Αλβανίας, αποκλείοντας πάλι την Σερβία από τήν 'Αδριατική, αναγκάσθηκε ή τελευταία να επιμείνει στην κυριότητα τής Βορείου Μακεδονίας για να έχει κερδίσει κι αυτή κάτι από τον πόλεμο.
Η 'Ελλάς, ευρισκόμενη τότε εν όψει τού Β' Βαλκ. Πολέμου με την Βουλγαρία, δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τις αγαθές της σχέσεις με την Σερβία και το Μοναστήρι θυσιάστηκε...)
Έτσι, από το σύνολο τής μακεδονικής γης το 20% έμεινε στήν Γτουγκοσλαβία, τό 13% στήν Βουλγαρία καί μόνον τό 67% υπήχθη στήν έλληνική κυριαρχία.
Η πρώτη ιδέα γιά ίδιαίτερη δήθεν «μακεδονική έθνότητα» γεννήθηκε στά πρακτορεία τής Σόφιας γύρω στό 1890. Είχε προηγηΘή τό έπιτυχημένο γιά τήν Σόφια εγχείρημα τής 'Ανατολικής Ρωμυλίας, τής άλλης αυτής ελληνικώτατης περιοχής, ή οποία τό 1878 είχε κατ' αρχήν αύτονομηθή, για νά απορροφηθή κατόπιν ευχερώς από τό Βουλγαρικό Κράτος. Σκέφθηκαν λοιπόν νά κάνουν κατι παρόμοιο καί γιά τήν Μακεδονία, παρέχοντας σ' αϋτήν πρώτα «αύτόνομη» ϋπαρξι, για νά τήν απορροφήσουν αργότερα. "Ετσι, ξεκίνησε τότε ή βουλγαρική προπαγάνδα περί «μακεδονικής έθνότητος», μολονότι αύτή σύντομα συνεθλίβη ύπό τήν πίεσι καί τής έλληνικήςαντιδράσεως και του βουλγαρικού μαξιμαλισμού.
'Η επιτυχία του ελληνικού Μακεδονικού 'Αγώνα στηρίχθηκε στην απομόνωση των βουλγαριζόντων και «μακεδονιζόντων» κατοίκων. Η μεγάλη μάζα τον έλληνόφωνου και μη πληθυσμού τής Μακεδονίας στήριξε και κάλυψε τους αγωνιστές τού Παύλου Μελά και των διαδόχων του. 'Η ανταρσία ήδη τού 1903 των «μακεδονιζόντων», ή λεγομένη ανταρσία τού 'Ιλιντεν, απέτυχε, διότι δεν υπεστηρίχθη από τούς πληθυσμούς τής περιοχής. Πολύ περισσότερο αργότερα, μετά το εθναποστολικό έργο των αγωνιστών τού Παύλου Μελά, οι πληθυσμοί τής Βορείου Μακεδονίας, με ενσυνείδητη πια ελληνικότητα, περίμεναν την απελευθέρωση τους από τον οθωμανικό ζυγό και την ένταξη τους στην ελεύθερη `Ελλάδα. Κι όμως, ή ένταξη αυτή από άτυχα ιστορικά γεγονότα δεν πραγματοποιήθηκε το 1912. Το χειρότερο δε ήταν ότι ή επίσημη `Ελλάς έκτοτε ξέχασε τον ελληνισμό τής Βορείου Μακεδονίας, τον απηρνήθη και τον έσπρωξε έτσι έμμεσα στον σλαβισμό. Στους κατοίκους τής Βορείου Μακεδονίας έμεινε ή αίσθηση, ότι ή 'Ελλάς τούς χρη­σιμοποίησε απλώς στον Μακεδονικό 'Αγώνα, για να επιτύχει την προσάρτηση τής Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι δε, ξέροντας πώς δεν είναι Σέρβοι ή Βούλγαροι, υποχρεώθηκαν να πιστεύουν σε «μακεδονική» εθνότητα. Τι άλλο τούς έμενε να είναι;
`Η Βουλγαρία ποτέ δεν απηρνήθη τις βλέψεις της στην Βόρειο Μακεδονία, είτε άμεσα είτε με το προστάδιο τού «μακεδονισμού». Είναι χαρακτηριστικό, ότι και το 1912 είχε προτείνει στον Βενιζέλο την αυτονόμηση τής Μακεδονίας, αλλά και το 1941 επετέθη κα­τά τής 'Ελλάδος «χάριν των αδελφών Μακεδόνων», όπως διακήρυξε. Διοικώντας δε την περιοχή των Σκοπίων το 1941-4 είχε την ευκαιρία να εμπεδώσει στον λαό την «μακεδονική» ιδέα και να ενδυναμώσει τα φιλοβουλγαρικά του αισθήματα. Φαίνεται έτσι, πώς το πρόβλημα τής Βορείου Μακεδονίας δεν θα είναι στο μέλλον πρόβλημα `Ελληνοσκοπιανό, αλλά 'Ελληνοβουλγαρικό. 'Η Σερβία ποτέ δεν προσπάθησε στο παρελθόν να «εκσερβίσει» την περιοχή.
('Η Σερβία κατ' ουσία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ζωηρά για την Βόρειο Μακεδο­νία. Στην διάρκεια μόνον τής κομμουνιστικής περιόδου δέχθηκε ευχαρίστως και προώθησε την ιδέα τής «αυτόνομης Μακεδονίας», για να αποσταθεροποιήσει την 'Ελλάδα. 'Αλλά το 1991 ή ίδια ήταν πού πρότεινε στην 'Ελλάδα τον διαμελισμό τής σκοπιανής πολιτείας μεταξύ τους, πρόταση πού παραδόξως αρνήθηκε ή 'Ελλάς.)

Μετά το 1922 ή `Ελλάς, με κομμένα τα φτερά, έπαψε να έχει εξωτερικές διεκδικήσεις. 'Εγκατέλειψε όχι μόνον την 'Ιωνία, αλλά και την 'Ανατολική Ρωμυλία και την Βόρειο Ήπειρο και την Βόρειο Μακεδονία. Ξέγραψε τούς ελληνόγλωσσους ή αλλόγλωσσους Έλληνες, πού ζουν πέραν των συνόρων μας. Τούς ομιλούντες δε το 'Ανάμεικτο 'Ιδίωμα, εντεύθεν ή εκείθεν των συνόρων, τούς αναγνώριζε άλλοτε σαν «βουλγαρική μειονότητα» (πρωτόκολλο Καλ­φώφ Πολίτη, 1924), άλλοτε σαν «σερβική» (Πάγκαλος, 1926), τούς δε κατοίκους τής Βορείου Μακεδονίας σαν «σλάβους»: 0ί κάτοικοί της δεν είχαν καμία σχέση με τούς Μακεδόνες, αφού ήταν Σλάβοι» (Μάρτης Ν. Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας, 1983).
Αυτή ή ενδοστρέφεια τής `Ελλάδος μετά το 1922 για να μην πούμε, ή αποστροφή της προς τα προβλήματα των αλύτρωτων πα­τρίδων μας ανάγκασε πολλούς ελληνόφωνους από την περιοχή τού Μοναστηρίου να μετοικήσουν στην ελεύθερη `Ελλάδα, (Με την ανταλλαγή πληθυσμών τής συνθήκης τού Νεϊγύ, μόνον 10.000 Έλληνες δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τα προγονικά τους εδάφη - Βογιατζίδης Ι. Τα προς βορράν σύνορα του Έλληνισμου, 1946) πολλούς δε «σλαβόφωνους» τούς ώθησε και πάλι στον αφελληνισμό. Είναι γνωστό, ότι χιλιάδες «σλαβόφωνων» `Ελλήνων, απατρίδων πια στην συνείδηση, επάνδρωσαν τον ανταρτικό κομμου­νιστικό στρατό τής περιόδου 1946-49. Πώς όμως κατήντησαν όλοι αυτοί τότε να γίνουν απάτριδες ανθέλληνες ή να πιστέψουν στην τεχνητή «μακεδονική εθνότητα»; `Ο κομμουνισμός τούς έκανε απάτριδες και εθνοκτόνους ή μάλλον ή εθνική ορφάνια τούς έκανε κομμουνιστές; (Μήπως δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο και με τους πρόσφυγες τής 'Ιωνίας, όταν ή αναλγησία τού 'Ελληνικού Κράτους στα τεράστια προβλήματά τους ωθούσε πολλούς απ’ αυτούς στον κομμουνισμό;)
Το `Ελληνικό Κράτος έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, πού είχε δημιουργηθεί τότε στους «σλαβόφωνους». `Η ομιλία στο 'Ανάμεικτο 'Ιδίωμα εθεωρείτο αμάρτημα σαν δείγμα «σλαβισμού». Κι αυτοί πού το μιλούσαν, κάτοικοι κυρίως τής Βορείου Μακεδονίας, αυτοί πού παλαιότερα είχαν πιστέψει πώς εί­ναι πράγματι "Έλληνες Μακεδόνες, ένιωθαν παραγκωνισμένοι, αποκομμένοι από την ίδια τους την πατρίδα. Ψυχολογική διέξοδος δεν υπήρχε πια γι' αυτούς άλλη μία και δεν έβλεπαν τούς εαυτούς τους σαν επήλυδες , από το να πιστέψουν στην τεχνητή «μακεδονική» εθνότητα: Μία έννοια πού τούς συνδέει, αν μη με το έθνος τους, τουλάχιστον με τον τόπο!
Αύτή είναι ή ουσία τού προβλήματος. Δεν είναι άμοιρο ευθυνών το 'Ελληνικό κράτος για την κατάσταση πού έχει δημιουργηθεί σή­μερα εκεί. `Η ευθύνη του έγκειται στο ότι δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον γι' αυτήν την ελληνική περιοχή και τούς κατοίκους της. 'Απέστρεψε το πρόσωπό του από αυτούς. Τούς ξέχασε τελείως. Κι αυτοί έμειναν χωρίς εθνικό προσανατολισμό. Τι ήταν λοιπόν; Λαός χωρίς εθνική καταγωγή; Κάτι έπρεπε να είναι. Κι έτσι δέχθηκαν τον μύθο τού «μακεδονικού έθνους». `Η ανάγκη για 'Εθνισμό είναι ή ισχυρότερη ανάγκη τής ζωής. Δεχόμενοι δε τον «μακεδονισμό», και όχι τον βουλγαρισμό, έδειξαν ότι ακόμη ελπίζουν κατά βάθος στην Ελλάδα!

«Το ελληνικόν πνεύμα και ο ελληνικός βυζαντινός πολιτισμός», γράφει ο Στίλπ. Κυριακίδης, «εξακολουθεi να πνέει ακόμη εις την, την οποίαν οι Έλληνες εξημέρωσαν και εξεπολίτισαν, άφθονων δ' ελληνικών αίμα ρέει εις φλέβας των σή­μερον αλλόγλωσσων και εθνικώς εν πολλοiς απλάστων κατοίκων» (Κυριακίδης Στ. Τα βόρεια Εθνολογικά όρια του Έλληνισμού, 1946).

'Από ελληνική αβελτηρία τείνει πάντως να παγιωθεί μία νέα πράγματι «μακεδονική εθνότης» στην πολιτεία των Σκοπίων. Αν για την δημιουργία τής «βουλγαρικής συνειδήσεως» τον περασμένο αιώνα ή `Ελλάς ίσως δεν είχε ευχέρεια αποτροπής της, για την τώ­ρα χαλκευομένη «μακεδονική» έχει. 'Οφείλει να την αποτρέψει με επί τόπου επέμβαση της - επέμβαση όχι κατακτητική, αλλά απελευθερωτική.
Βλέποντας λοιπόν από σκοπιάς εθνολογικής το Μακεδονικό πρόβλημα αντιλαμβανόμαστε την ουσία του. Όχι μόνον δεν τίθε­ται θέμα «μακεδονικής εθνότητας», όπως υποστηρίζουν οι Σκοπιανοί, αλλ' αντιθέτως τίθεται πελώριο θέμα επανελληνισμού τής Βορείου Μακεδονίας.
`Η προβολή τής «μακεδονικής εθνότητας» από την σκοπιανή «νομενκλατούρα» αποτελεί μία ενέργεια θρασεία. «Εδώ δεν έχουμε απλά ένα πογκρόμ σε βάρος μίας εθνολογικής ομάδας, πού στο κάτω είναι ορατό και μπορεί να αντιδράσει κανείς», γράφει για την Βόρειο Μακεδονία ο Μουσταϊρας.
«Εδώ έχουμε μπροστά μας την με μανδύα "επιστημονικής κάλυψης" απεθνοποίηση ατόμων και την παρουσία μίας νέας "εθνότητας ", πού όχι μόνο δια των εφευρετών της έχει απαιτήσεις αποδοχής και ύπαρξης, αλλά και με περισσό θράσος εμφανίζεται και με εδαφικές διεκδικήσεις σε εκτός τής Γιουγκοσλαβίας περιοχές» (Μουσταίρας Γ. Γιουκοσλαβία και Μακεδονικό, 1986).
Καί ο Παν. Γυιόκας τονίζει: «Μεγαλύτερα και θρασυτέρα κακοποίησις τής ιστορίας δεν είναι δυνατόν να νοηθεί. Ότι τα πλείστα των εδαφών, εις τα οποία εκτείνεται το κρατίδιο τούτο, ήσαν Μακεδονικά, ήτοι από κατα­βολής κόσμου ελληνικά, ουδεμία γεννάται αμφιβολία. Αλλά επειδή παραδέχονται και oι οψιγενείς ούτοι Μακεδόνες ότι κατοικούν μέρος τής αρχαίας Παιονίας, τής αρχαίας Πελαγονίας, τής αρχαίας Λυγκήστιδος και τής αρχαίας Δασαρτίας, οφείλουν νά διδαχθούν οτι οί αρχαίοι κάτοικοι τών περιοχών αυτών ήσαν 'Ελληνες καί ήγωνίσθησαν ανέκαθεν εναντίον παντός βαρβάρου χά­ριν τής ασφαλείας καί τής ελευθερίας τών 'Ελλήνων. 'Επομένως αυτοί, εάν μεν θεωρούν τον εαυτόν των Μακεδόνα, οφείλουν ως Μακεδόνες νά διδαχθούν την ελληνική ιστορία τών προγόνων των»
(Γυιόκας Π. Η καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων, 1977).
Πώς όμως θα μπορούσαν νά εκφράσουν την ελληνικότητά τους οι κάτοικοι της Βορείου Μακεδονίας, όταν η ίδια η Ελλάς τούς αρνείται την ελληνικότητα; «Πρόκειται περί καθαροαίμων Ελληνομακεδόνων», τονίζει ο Λίβας. «Δεν είναι ουδεμία υπερβολή εάν λεχθεί, οτι όσοι ομίλησαν ποτέ ή ομιλούν ακόμη το Μακεδονικών ιδίωμα καί συμβαίνει τούτο εις μεγάλη έκτασιν προς βορρά, μέχρι τών πηγών τού Αξιού καί τού Στρυμόνος καί πέραν αυτών όλοι αυτοί υπήρξαν αναμφισβητήτως καί αναντιρρήτως "Ελληνες, μετά πολύ μεγαλυτέρας μάλιστα βεβαιότητος, παρ οτι δι' οιονδήποτε άλλον σημερινό 'Έλληνα» ( Λίβας Ξ. Η Αιγηίς κοιτίς των Αρίων και του Ελληνισμού, 1963).
Η στρατηγική της 'Ελλάδος στο Μακεδονικό πρόβλημα δεν έπρεπε νά εστιασθεί στο όνομα τού νεοπαγούς κρατιδίου, αλλά στο νά μην παγιωθεί η συνείδηση της «μακεδονικής εθνότητας», επομένως στο νά μην δημιουργηθεί εκεί κανένα αυτόνομο κρατίδιο. `H ονομασία «Μακεδονία» πάντως, την οποία θέλουν τώρα οί γείτο­νές μας στην πολιτεία τών Σκοπίων, μπορεί νά ενοχλεί το επίση­μο `Ελληνικό κράτος, διότι τού υπενθυμίζει οτι δεν έχει κάνει το καθήκον του απέναντι μιας ιστορικά ελληνικής περιοχής. `Η ονο­μασία όμως αυτή, αντί νά λειτουργήσει επεκτατικά εις βάρος της `Ελλάδος, μπορεί νά μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» εναντίον των εμπνευστών της.

'Αρκεί η `Ελλάς νά ξεφύγει από την κακομοιριά της, νά διακηρύξει την ελληνικότητα τών εδαφών καί των πληθυσμών της Βορείου Μακεδονίας καί να απαιτήσει την προσάρτηση τους.

«H καταγωγή των Eλλήνων», Δημήτριος Π. Δημόπουλος, Eλεύθερη Σκέψις
πηγη http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/makedonia2.html

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ἑλλὰς - Ἕλλην : ἀπόπειρα ἑρμηνείας

αναδημοσιευση απο την ιστοσελιδα Αιολις
http://www.geocities.com/aeolis.geo/ellinright.htm

Ἑλλάς": μία λέξη τυλιγμένη στοὺς μύθους ! Τί σημαίνει ἡ λέξη αὐτὴ ; Πολλὰ ἔχουν εἰπωθεῖ, πολλὲς ἑρμηνεῖες ἔχουν δοθεῖ. Γνῶστες τῆς ἑλληνικὲς γλώσσας ὑποστηρίζουν πὼς σημαίνει "φῶς λάμπει", ἐκ τῆς ρίζας σέλ=φωτείζειν. Ἀπὸ αὐτὴν προκύπτουν καὶ ἄλλες ὁμόρριζες λέξεις ὅπως : 'Ἕλλη, Σέλας, Ἐλλοπία, Ἥλιος, Σελήνη, Σελλοὶ κἅ. Ἀσπαζόμενοι τὴν παραπάνω ἐτοιμολογικὴ ἄποψη, προχωροῦμε ἕνα βῆμα ἀκόμη καὶ στὴν ἐννοιολογικὴ ἑρμηνεία τῆς λέξεως αὐτῆς.Οἱ πρόγονοί μας δὲν ἐπέλεξαν τυχαῖα τὸ ὄνομα τῆς φυλῆς τους καὶ κατ'ἐπέκταση αὐτὸ τῆς πατρίδος τους. Εἶχαν ἀντιληφθεῖ τὸ τί σημαίνει νὰ ζεῖς στὸ ΦΩΣ. Νὰ ζεῖς στὸ νοητὸ φῶς τῆς γνώσεως, κυρίως, παρὰ στὸ "ὑλικό" φῶς τῶν οὐρανίων σωμάτων. Πάρα πολλοὶ λαοὶ εἶχαν ἔντονη ἐπαφὴ μὲ τὸ φῶς τοῦ Ἥλιου καὶ ὅλοι μὲ τὸ φῶς τῶν ἄστρων. Κανένας ὅμως, ἀπ' ὅσο γνωρίζουμε, δὲν ὀνόμασε τὴν πατρίδα τοῦ "Χώρα φωτός". Καὶ δὲν ἀναφερόμαστε στοὺς ἀφρικανικοὺς λαοὺς γιὰ τοὺς ὁποίους ἡ ἡλιοφάνεια Ἦταν μᾶλλον ἐπώδυνη, ἀλλὰ στοὺς λαοὺς τῶν εὔκρατων ζωνῶν (τουλάχιστον). Τὸ πολὺ - πολὺ νὰ λάτρεψαν τὸν ἥλιο σὰ θεό, γιὰ τὴν καλωσύνη του νὰ τοὺς ζεσταίνει καὶ νὰ βοηθᾶ τὴ γῆ στὴν παραγωγὴ ὑλικῶν ἀγαθῶν. Γιὰ τοὺς Ἕλληνες ὅμως, ὁ θεὸς Ἥλιος Ἦταν ὁ θεὸς τῆς ΜΟΥΣΙΚΗΣ (=ἁρμονία, μέτρον, κάλλος) καὶ τῆς ΜΑΝΤΙΚΗΣ (=σοφία, ἐπιστήμη) ἐνῶ καὶ τὸ ὄνομά του εἶναι δηλωτικό της σημασίας του : ΑΠΟΛΛΩΝ = ἅ-πολλῶν ! ἕνας θεός. Ὁ θεὸς εἶναι ἡ ἀπόλυτη γνώση, τὸ ἀπόλυτο φῶς... Φῶς λοιπὸν τῆς γνώσεως, τοῦ νοός, τῆς ἁρμονίας, τῆς ἐπιστήμης, τοῦ κάλους, τοῦ μέτρου. Ἂς θυμηθοῦμε τοὺς Ἰουδαίους τῆς ἀντίστοιχης περιόδου : "ἰσραήλ" δηλαδὴ "ἰσχυρός" Ἦταν καὶ εἶναι τὸ ὄνομά τους. Αὐτὸς ποὺ πάλεψε εὐθέως μὲ τὸ θεὸ καὶ τὸν νίκησε. "Ρωμαῖοι", οἱ δυτικοί μας γείτονες. "Δυνατοί" καὶ αὐτοί... Κι ὅμως, πολὺ πρὶν ἀπ' αὐτούς, τότε ποὺ ὁ κόσμος ζοῦσε στὴν ἀπόλυτη βαρβαρότητα, οἱ δικοί μας πρόγονοι δὲ γοητεύτηκαν ἀπὸ τὸ πρότυπο τοῦ "ἰσχυροῦ" ἀλλὰ μὲ μία ὄχι ἀνεξήγητη λεπτότητα, αὐτοπροσδιορίστηκαν ὡς "φωτοδότες". Ἰσχυροί, ὄχι μὲ τὴν κτηνώδη ἔννοια τῆς λέξης. ἰσχυροὶ πνευματικῶς. ἀντιλαμβάνονται νωρὶς τὸν οἰκουμενικό τους ρόλο. Εἶναι προορισμένοι νὰ κατακτήσουν τὸν κόσμο μὲ τὴ φωτοδοσία τοῦ ἐκπολιτισμοῦ. ἄνθρωποι λοιπὸν οἱ Ἕλληνες, διότι "ἄνω θρώσκουν" καὶ ὄχι homini ποὺ θὰ καταλήξουν "χούς". Εἶναι λαὸς ποὺ φτιάχθηκε ἀπὸ λίθους καὶ ὄχι ἀπὸ χῶμα ! Βρισκόμαστε χρονικῶς στὴν ἀρχή, στὴ χαραυγὴ τῆς Ἱστορίας. Τὸ πρῶτο φῶς τῆς ἀγγίζει τούτη τὴ σκληρὴ μὰ γλυκειὰ ἑλληνίδα γῆ ποὺ στεφανώνει ἡ Μεσόγειος. Μὲ τὸ πρῶτο φῶς τῆς Ἱστορίας γεννιέται ὁ Ἕλλην, οἱ Ἕλληνες, ἡ Ἑλλάς. Ἡ Ἱστορία ἀρχίζει ΜΕ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ φωτισμένο της πλήρωμα. Ἡ Ἑλλὰς ἀρχίζει τὴν ὕπαρξή της μὲ τὴν Ἱστορία τοῦ φωτισμένου-πολιτισμένου ἀνθρώπου τῆς Γῆς καὶ θὰ σβήσει μόνον ὅταν πάψει νὰ ὑπάρχει ἄνθρωπος σ' αὐτὴ τὴ Γῆ...


Βιβλιογραφικὴ ἀναφορὰ :

Μανιά Θεοφάνη, "Παρθενών", Πύρινος Κόσμος 1987, σλ 107

Φουράκης Γιάννης, "Ο πλαστογράφοι τς λληνικς στορίας", τμ ', κδ ', Τάλως 1990, σλ 41

Χρήστου Παναγιώτης, "Ο περιπέτειες τν θνικν νομάτων τν λλήνων", κδ γ', Κυρομάνος 1991, σλ 40

"ΔΑΥΛΟΣ" ερευνητικό Περιοδικ

Γεωργιος Νακρατζας

Μια και ανεφερθει το ονομα της κυριας Νατσουλιδου στη δικη για τη διανομη του ABECEDAR
που εκδιδει ο εκδοτικος οικος του κυριου Νακρατζα, θεωρω οτι αξιζει να γινει μια αναφορα στον κυριο αυτο.Θαυμαστε τα βιβλια των εκδοσεων Μπαταβια http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=81.
Στα θεματα που παρουσιαζει η ιστοσελιδα βρισκουμε στο μενου γενοκτονιες τα εξης
http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=31
http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=56
η σφαγη της Τριπολιτσας οπου παραθετω ενα αποσπασματα 'Ο ηθικός αυτουργός της σφαγής Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (αφού φρόντισε να διαφύγουν σώοι οι 1500 οπλισμένοι Αρβανίτες, με τους οποίους είχε κάνει συμφωνία – γεγονός που αποδεικνύει πως είχε τον απόλυτο έλεγχο του ασκεριού του) ' 'Ένα από τα χαρακτηριστικά του εθνοφασισμού είναι η λατρεία του απόλυτου παραλόγου: όλοι ξέρουμε πως η σφαγή των 32.000 αμάχων Τούρκων και Εβραίων έγινε με συνειδητή απόφαση του Κολοκοτρώνη – πολλοί φιλέλληνες (ενδεικτικά αναφέρω τον Σάμουελ Χάου) μιλούν για υφαρπαγή και διαγούμισμα των περιουσιών των Τούρκων από μέρους του Κολοκοτρώνη ή της Μπουμπουλίνας.'
http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=58
διαμαρτυρια για την ημερα μνημης της γενοκτονιας του μικρασιατικου ελληνισμου.
παραθετω αποσπασμα '

Ο ελληνικός στρατός αποτελεί τον πρώτο διδάξαντα στα Βαλκάνια στο κεφάλαιο των Γενοκτονιών και Εθνοκαθάρσεων.

Πρώτο παράδειγμα η θανάτωση 32.000 αμάχων Τούρκων και Εβραίων στην Τρίπολη το 1821 και η εθνοκάθαρση ολόκληρου του σλαβόφωνου πληθυσμού στο Κιλκίς το 1913.'

http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=59
γενοκτονια των Τουρκων Ποντιων απο τους Ελληνποντιους
παραθετω αποσπασματα
'Ο κύριος Πρόεδρος εμφανίζει συμπτώματα σοβαρότατης ιστορικής αμνησίας, αυτό όμως δεν απαλλάσσει τους Πόντιους, και πιο συγκεκριμένα τους τουρκόφωνους Μπαφραλήδες, από τα φοβερά εγκλήματα που διέπραξαν ενάντια κυρίως στον άμαχο τουρκικό πληθυσμό του Πόντου'
'
Κάτω από την εγκληματική καθοδήγηση του Καραβαγγέλη οι χριστιανοί άρχισαν να πυκνώνουν τις τάξεις των ανταρτών χτυπώντας πισώπλατα τον τουρκικό στρατό και ληστεύοντας κυρίως τουρκικά χωριά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.'
http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=62
δημοσιευση του Δελτιου Τυπου που εξεδωσε το Ουρανιο Τοξο για την υποθεση της Στεγης 'Μακεδονικου' Πολιτισμου.
Στο θεμα Κυπρος ξεχωριζουμε
http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=63
'
Αρνούμενη η Κυπριακή Κυβέρνηση την αναγνώριση του Τουρκοκυπριακού Κράτους

ή μιας χαλαρής ελληνοτουρκικής Κυπριακής Συνομοσπονδιας Ποιες από τις δύο υπολειπόμενες λύσεις έχει κατά νουν ;Την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στα χωριά που κατοικούσαν
πριν από το 1963, ή Την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στους θύλακες όπου ζούσαν εγκλωβισμένοι για 11 χρόνια.

Στο θεμα Βλαχοι βλεπουμε http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=78
αναρτηση της αντιεθνικιστικης κινησης για την αντιδραστικη συμπεριφορα της πανελληνιας ενωσης βλαχων
http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=77
επιστολη του κυριου Μπλετσα για το θεμα της βλαχικης γλωσσας/
Ενα ακομα ανθελληνικο παραληρημα του Νακρατζα
http://www.macedoniablogs.gr/HeLLeNiCReVeNgE/2008/04/29/%CE%91%CE%9A%CE%9F%
CE%9C%CE%97_%CE%95%CE%9D%CE%91_%CE%91%CE%9D%CE%98%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F_%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91_%CE%A4%CE%9F%CE%A5_%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%96%CE%91
Μια λογική πρόταση θα ήταν να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως έκανε ήδη η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, και στην συνέχεια να συνυπογράψουν οι δύο χώρες πρωτόκολλο ότι παραιτούνται οριστικά της επέκτασης των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Ουδεμία τουρκική κυβέρνηση θα συμφωνήσει ποτέ με την μετατροπή του νότιου Αιγαίου σε «ελληνική λίμνη»'
συμφωνα με το http://underinformation.wordpress.com/2007/06/17/
O κυριος Νακρατζας ευχηθηκε 'Εύχομαι στις επόμενες εθνικές εκλογές η ψήφος των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας, όπως και η ψήφος των Ελλήνων Δημοκρατών να επιτρέψει στο νεοϊδρυθέν αυτό κόμμα να εισέλθει στην βουλή ώστε να υπερασπισθεί στο Κοινοβούλιο την επιδιόρθωση αυτής της απάνθρωπης αδικίας.' Ενα ακομα αριστουργημα του εις βαρος της χωρας http://underinformation.wordpress.com/2007/07/16/
Αυτα τα ολιγα.




Ευγενια Νατσουλιδου συντονιστρια Περιφερειακης Κινησης Δυτικης Μακεδονιας της ΦΣ

απο το macedonia blogspot διαβαζουμε
http://macedonia-greece.blogspot.com/2008/09/blog-post_26.html
'Σήμερα, Πέμπτη 25 Σεπ, στα δικαστήρια της Έδεσσας , εκδικάστηκε αγωγή κατά του αρθρογράφου Σταυρακίδη Συμεών από τον Καράχατζη Γρηγόριο, Ιατρό, ο οποίος θεώρησε ότι τον έθιγε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ" σχετικό με τη διανομή του Σκοπιανού Αναγνωστικού και του ABECEDAR στην ευρύτερη περιοχή. Την υπεράσπιση του κ.Καράχατζη, φερόμενου ως συκοφαντημένου ιατρού, ανέλαβε περιέργως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας και τ.Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Έδεσσας....Ιγνάτιος Κετσιτζίδης. Ως μάρτυρας δε υπέρ του συγκεκριμένου ιατρού κατέθεσε η κ.Νατσουλίδου Ευγενία και δεδομένου ότι αποτελεί νέο όνομα,για εμάς , σε υπόθεση σχετική με φιλοσκοπιανή προπαγάνδα, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με τη συγκεκριμένη κυρία. Η κ.Νατσουλίδου λοιπόν εμφανίζεται ως υπεύθυνη μίας εταιρίας η οποία προσφέρει ..."μοναδική «εκ των έσω» "τοπική" εμπειρία που τα κανονικά πρακτορεία ταξιδιών δεν προσφέρουν. Τα ταξίδια αυτά συνδυάζουν μια ποικιλία εκδρομών και δραστηριοτήτων που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν τον τοπικό πολιτισμό, που δεν θα ήταν δυνατό να ανακαλύψουν μόνοι τους".Οι νέες και απόκρυφες εμπειρίες που προσπαθεί να πουλήσει η συγκεκριμένη εταιρία ανακαλύψαμε ότι προσφέρονται και στην περιοχή της Φλώρινας. Μόνο που η έδρα και το τηλέφωνο της εταιρίας συμπίπτουν απόλυτα με τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιατρού κ.Καζία Πέτρου, του οποίου το όνομα εμφανίζεται και στη λίστα των μελών του "ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ". Το δε όνομα της κας Νατσουλίδου φιγουράρει στις λίστες του κόμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που συνεργάστηκε με το "ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ" στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές'
πηγαινοντας στη σελιδα επικοινωνιας της περιφερειακης κινησης δυτικης μακεδονιας της ΦΣ
βλεπουμε http://dytikimakedonia.greekliberals.net/0010000008 ' Email: greekliberals.dytikimakedonia@gmail.com ή στο τηλέφωνο της συντονίστριας της Περιφερειακής Κίνησης Νατσουλίδου Ευγενίας (6937628669)'.



Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Περλικος Σκαλκος facebook 'we are Greeks and we call it Rebublic of Macedonia'

κοιταξτε τα ακολουθα λινκ
http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/03/o.html
http://4.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/SbmxrIlcPHI/AAAAAAAAFlU/H1GjGCmz-Yg/s1600-h/Captured2.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/Sbm9MxFmEsI/AAAAAAAAFls/p2GLK1JLSAw/s1600-h/Captured3.jpg διαχειριστες οι κυριοι Περλικος και Σκαλκος
η κυρια Ξανθουλα Καρανικα υποψηφια του ΣΥΡΙΖΑ
http://2.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/Sbm9M7kvShI/AAAAAAAAFlc/utejUH3B45Q/s1600-h/Captured10.jpg
http://74.125.77.132/search?q=cache:855jFwFMzZAJ:www.facebook.com/group.php%3Fgid%3D8416410700+we+are+greeks+and+we+call+it+republic+of+macedonia&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
' Επιπλέον οι φωστήρες όπως ο κ.Περλικός και η κα Καρανίκα, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ,(βλέπε φώτο επάνω) επέλεξαν φωτογραφίες για το group που αναπαριστούν τη Βόρεια Ελλάδα ως κομμάτι της FYROM!!! '
http://3.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/Sbm9MzjwhaI/AAAAAAAAFlk/tuGkkmjS0tM/s1600-h/Captured7.jpg
Σε ενα αλλο μπλογκ παρουσιαζεται επισης το θεμα
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2009/03/group-facebook.html
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!Ευτυχως ομως οσο περναει ο καιρος οι διαθεσεις τους γινονται ολο και πιο ευδιακριτες...

ΦΣ , Βοντενκα και Παπα Τσαρκνιας

Υποστηριξη Γκρουεφσκι στην περιφερειακη ιστοσελιδα δυτικης μακεδονιας της ΦΣ απο την
ακτιβιστρια Βοντενκα
http://dytikimakedonia.greekliberals.net/0010000034
'Πόσο προκλητικός είναι ο κ. Γκρούεφσκι;
της Βόντενκα'
αναμεσα στις αρλουμπες ξεχωριζει η φραση 'Για το θέμα της Μακεδονικής Εκκλησίας που "δεν αναγνωρίζεται από κανέναν", σας πληροφορώ ότι σήμερα υπάρχει ναός Μακεδονικής Ορθόδοξης πίστης στη Αριδαία του Νομού Πέλλας, αλλά είναι παράνομος λόγω της Ναοδομίας που ισχύει στη Ελλάδα και που είναι νόμος άκρως αντιδημοκρατικός.'
Στο γνωστο ανθελληνικο bulgarmak διαβαζουμε
'http://www.bulgarmak.org/church_makedonia.htm
Αριδαία Πέλλας: Εγκαινιάσθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2001 ο πρώτος Μακεδονικός ναός επί ελληνικού εδάφους από τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσαρκνιά.
http://www.bulgarmak.org/tsarknias.htm
ενδιαφερον ηταν οτι ειχε δικηγορο την κυρια Ιωαννα Κουρτοβικ.
http://rantar.blogspot.com/2008/05/blog-post_22.html
Στο φιλοσκοπιανο maknews.com υπαρχει moderator με το ονομα Vodenka
http://www.maknews.com/forum/
http://www.maknews.com/forum/ellniko/
http://www.maknews.com/forum/ellniko/blog-t14018.html
στο συγκεκριμενο topic διαφημιζει ενα μπλογκ
http://belomorskamacedonia.blogspot.com/ που στη λιστα ιστολογιων προβαλλεται και η ιστοσελιδα της Φιλελευθερης Συμμαχιας.
γενικα αξιζει να προσεξει κανεις τα θεματα που ανοιγει η συγκεκριμενη κυρια
http://www.maknews.com/forum/ellniko/richard-holbrook-t12817.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/topic-t12890.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/topic-t12204.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/zabrdeny-t11820.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/alvanogrekia-t8704.html
και oh yes το ιδιο αρθρο με την περιφερειακη ιστοσελιδα της Φιλελευθερης Συμμαχιας
http://www.maknews.com/forum/ellniko/topic-t10806.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/topic-t8337.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/meta-to-veto-t8067.html
http://www.maknews.com/forum/ellniko/eniaia-elliniki-glossa-eniaios-ellinismos-t7587.html
απιστευτο κομπλεξ κατα της συνεχειας της γλωσσας μας
http://www.maknews.com/forum/ellniko/egejska-t6275.html
Το γνωστο macedonia - blogspot για τη Vodenka
http://macedonia-greece.blogspot.com/2008/02/vodenka-how-funny-you-are.html
Στο ταξαλια μια ειρωνεια για τη γλωστη 'σλαβομακεδονισα ακτιβιστρια'
http://taxalia.blogspot.com/2009/03/vodenka.html
Ενα αλλο αρθρο του Ακριτα για την κυρια αυτη
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2008/11/vodenka.html
Tα συμπερασματα δικα σας.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Στη καθημερινη ζωη μας χρησιμοποιουμε παροιμιες για να εκφρασουμε με αλληγορικο τροπο τις αληθειες της ζωης. Εχετε σκεφτει οτι η λαογραφικη μας παραδοση δινει ικανα επιχειρηματα για την αντικρουση του καθε Φαλμεραγιερ; Οι φρασεις που ακολουθουν και οι επεξηγησεις τους προερχονται απο το βιβλιο του Γ Σιεττου'ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ' εκδ Γεωργιαδη 1998.Το βιβλιο ειναι εξαντληθεν αλλα ο συγγραφεας εχει κυκλοφορησει παρεμφερες με τις εκδοσεις ΕΥΑΝΔΡΟΣ.
1.στα περατα της οικουμενης
η εκφραση αυτη προερχεται απο τον Πτολεμαιο τον Αλεξανδρινο που ειχε χωρισει το κοσμο σε τρια μερη - την οικουμενη δηλ το μερος που κατοικειται ο κοσμος, στο βορρα που δεν κατοικειται λογω ψυχους και στον ισημερινο που δεν κατοικειται λογω ζεστης'. Επισης ο Πολυβιος καταπιανεται με τις θεσεις των τοπων που βρισκονται στα περατα της οικουμενης στο βιβλιο του 'Ιστοριες Γ'. Η φραση αναφερεται και στις Πραξεις των Αποστολων , το τροπαριο που ψαλλεται στη κοιμηση της Θεοτοκου που αρχιζει με τα λογια 'Αποστολοι εκ των περατων συναθροισαντες ενθαδε'.
Ο Μεγας Βασιλειος (επιστολη 242,19) γραφει 'διοτι ειναι τοσον πολλα και μεγαλα τα παθηματα μας, ωστε εφτασε η φημη μας στα περατα της οικουμενης'.Ο Ιωαννης ο Χρυσοστομος (περι μετανοιας παρ. 288) παρατηρει οτι η προφητεια αυτου εφτασε στα περατα της οικουμενης.
2.Γηρασκω δ αει διδασκομενος
αυτα τα λογια ανηκουν στο Σολωνα ωστοσο η μεγαλη τους διαδοση ωφειλεται στο πιο κατω πειστατικο που ανεφερε το περιοδικο 'ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ'
μια μερα ενα μικρο κοριτσι παρουσιαστηκε στο Σωκρατη και του ζητησε λιγη φωτια γι να τη παει σπιτι της.Ο Σωκρατης βλεποντας οτι το κοριτσι δεν ειχε φερει κατι μαζι του ωστε να μεταφερει τα αναμενα καρβουνα ειπε -'κοριτσακι μου, να σου δωσω φωτια , μα πως θα την μεταφερεις.. θα καεις. Τοτε το κοριτσακι εσκυψε στη γωνια, γεμισε τη χουφτα με σταχτη και πανω στη σταχτη εβαλε τα πυροκοκκινα καρβουνα.Τοτε ο φιλοσοφος αναφωνησε 'Γηρασκω αει διδασκομενος'.Η φραση αποδοθηκε στη Νεοελληνικη με το 'οσο ζω μαθαινω'.
3-Ειναι αναγκαιον κακον
ο Μενανδρος γραφει στις 'Μονοστιχες γνωμες 76' -'Βιον καλον ζης αν γυναικα μη εχεις' , εκφεροντας την γνωμη του για τον γαμο λεει 'εαν την αληθειαν σκοπη,κακον μεν εστιν, αλλ' αναγκαιον κακκον'.Δηλαδη αν θελουμε να πουμε την άληθεια ο γαμος ειναι μεν κακκο αλλ΄ομως ειναι αναγκαιο.Η φραση λεγεται οταν δεν μπορουμε να αποφυγουμε κατι ανεπιθυμητο.
4-Η αρχη ειναι το ημισυ του παντος
Η εκφραση αυτη αποτελει αρχαιοελληνικη παροιμια.Την αναφερει ο Λουκιανος στο 'Ενυπνιον' <<η αρχη ειναι το ημισυ του ολου>> και στον Ερμοτιμο, ο Αριστοτελης στα Πολιτικα -Ηθικα Νικομαχεια χρησιμοποιει μια μικρη παραλλαγη <<δοκει ουν πλειον η το ημισυ του παντος ειναι η αρχη>>.Ο Πλουταρχος γραφει στα Ηθικα, 'ανοητοι δεν ξερουν πως το μισο αξιζει πιοτερο απο το ολοκληρο'.Η πατροτητα ομως ανηκει στον Ησιοδο οπως φαινεται απο τα λογια του Λουκιανου στον Ερμοτιμο που αναφερει οτι 'κι αυτος ο Ησιοδος ειπε πως η αρχη ημισυ του παντος ειναι'.Ο Ησιοδος εξεστομισε τη φραση οταν το δικαστηριο τον υποχρεωσε να μοιραστει το μερτικο του, που ηταν το μισο της πατρικης περιουσιας, με τον αδελφο του, που ειχε κατασπαταλησει το δικο του μερτικο.
5- Σοφον το ασαφες
Ο Ευριπιδης στην τραγωδια του 'Ορεστης' εχει τους κατωθι στοιχους
'Ορεστης -η συνεσις οτι συνοιδα δειν' ειργασμενος'
Μενελαος - πως φης ; σοφον τοι το ασαφες, ου το μη σαφες'
δηλαδη
Ορεστης - η συνειδηση ξερει τι κακκο εχω πραξει
Μενελαος - μιλησε το ξεκαθαρο μονο σοφο δεν ειναι.
Με τον καιρο η φραση κατεστη παροιμια.
Φυσικα υπαρχουν εκατονταδες φρασεις, ο σκοπος της αναρτησης αυτης δεν ειναι η καταγραφη και επεξηγηση ολων αυτων των φρασεων αλλα να δωσει μια μικρη λαογραφικη απαντηση σε καθε λογης Π Δημητρα,Φαλμεραγιερ και Νακρατζα.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Μανωλης Μανωλεδακης αντιπροεδρος ΦΣ υπερ εθνικα Μακεδονων

'Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σέβεται την επιλογή Ελλήνων πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες'
Βλεπουμε οτι εκτος απο τη συνεργασια με τον Δημητρα ο ιδιος ο αντιπροεδρος της ΦΣ επιβεβαιωνει τη σταση τους στο θεμα αυτο.
Η εκδηλωση ειχε οργανωθει απο την ομαδα 'Πρασινοι -Ευρωπαικη Ελευθερη Συμμαχια' που μετεχει το 'Ουρανιο Τοξο'
www.greekliberals.net/civilaction/index.php/.../Οι-αγνοημένες-Μειονότητες-της-Ελλάδας.html -
καλα μυαλα σε οσους αφελεις ψαρευουν!

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (1961 - 2004)
Δώδεκα διαδοχικές εκδόσεις, εμπλουτισμένες συνεχώς με νεότερα δεδομένα, κυκλοφόρησαν πάνω στην ανθρωπολογική - εθνογενετική μελέτη των Ελλήνων. Βάση αυτού του έργου αποτελεί η διδακτορική διατριβή τού Άρη Ν. Πουλιανού, που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας υπό την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή Ανθρωπολογίας Γ. Φ. Ντεμπέτς. H έρευνα στηρίχθηκε στη μελέτη 70 ανθρωπολογικών γνωρισμάτων 3000 περίπου Ελλήνων πολιτικών προσφύγων του 1949 στην τ. Σοβιετική Ένωση. Τα γνωρίσματα αυτά (π.χ. ύψος σώματος, πλάτος προσώπου, χρώμα δέρματος, σχήμα ματιών), αντανακλούν με τη σειρά τους τις δομές των γονιδίων και του DNA. Η στατιστική επεξεργασία, σε συνδυασμό με την γεωγραφική τους κατανομή, απέδειξε μαθηματικά την ακατάπαυστη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής και προϊστορικής εποχής (λόγω της μικρής στατιστικής απόκλισης στη διασπορά των ανθρωπομετρικών και σωματοσκοπικών γνωρισμάτων), που ανάγεται τουλάχιστο στη Μεσολιθική και Άνω Παλαιολιθική περίοδο (30.000 χρόνια). Επίσης, η ιστορική συνέχεια αποδεικνύεται από τη σύγκριση των μετρήσεων των σύγχρονων κατοίκων με αυτές των αρχαίων και προϊστορικών κρανίων της Ελλάδας, οι οποίες στατιστικά δεν παρουσιάζουν διαφορές. Έτσι, παρά τις κατά καιρούς επιδράσεις και περιορισμένες (κυρίως εσωτερικές) μετακινήσεις πληθυσμών, με την ανθρωπολογική έρευνα έγινε φανερό ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έμεινε βασικά αναλλοίωτος και ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων φύλων που κατοικούσαν στην ελληνική χερσόνησο. Από την ίδια μελέτη έγινε επίσης γνωστό ότι οι Αλβανόφωνοι, οι Σλαβόφωνοι (μέχρι και το Μαυροβούνιο), καθώς και οι Βλάχοι της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, είναι στην πλειονότητά τους αυτόχθονες και έτσι οι ξένες επιδράσεις σε αυτούς αφορούν κυρίως στη χρήση των νεότερων γλωσσών που μεταχειρίζονται σήμερα.
Το ενδιαφέρον που έδειξε εξ αρχής ο Τύπος για την "Προέλευση των Ελλήνων", παρατίθεται ενδεικτικά στα παρακάτω δημοσιεύματα.
ΑΥΓΗ, 6-1-1962: «Πάνω από 150 επιστήμονες του Παν/μίου και της Ακαδημίας της Μόσχας συμφώνησαν απόλυτα με τις επιστημονικές απόψεις του κ. Άρη Πουλιανού, υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της εργασίας και χωρίς να τσιγκουνευτούν στις εκφράσεις τους, μίλησαν με πολύ εγκωμιαστικά λόγια γι' αυτόν. Ο δόκτωρ Σ. Α. Τόκαρεφ, καθηγητής της εθνογραφίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας και διευθυντής του Τμήματος της Εθνογραφίας των λαών της Ευρώπης στο Ινστιτούτο Εθνογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας, δήλωσε τα εξής:
Η εργασία του Άρη Ν. Πουλιανού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Εθνογραφική Επιστήμη. Το συγκεντρωμένο και επεξεργασμένο στατιστικά τεράστιο υλικό ανθρωπολογικών ερευνών ανάμεσα στους Έλληνες πρώτη φορά εισάγει στην επιστήμη νέο είδος πηγών για τη μελέτη ενός προβλήματος βασικής σημασίας, όπως είναι η καταγωγή του ελληνικού λαού. Ως τώρα για το ζήτημα αυτό στην επιστήμη είχε γίνει γενικά δεκτή η άποψη ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ιστορικά έχουν πολύ λίγα κοινά με τους αρχαίους Έλληνες ιδρυτές του αρχαίου πολιτισμού, ότι οι σύγχρονοι Έλληνες στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιπροσωπεύουν απογόνους Σλάβων, Αλβανών και άλλων λαών που μετώκησαν στην Ελλάδα και συγχωνεύτηκαν με τους Έλληνες της Βυζαντινής εποχής. Αντίθετα ο συγγραφέας της παρούσης εργασίας, πειστικά και στηριγμένος σε ανάλογο υλικό, δείχνει ότι όποια κι αν ήταν η επίδραση των Σλάβων και των άλλων λαών που ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες, ο λαός της σύγχρονης Ελλάδας είναι βασικά απόγονος του αρχαίου πληθυσμού της Βαλκανικής και των νήσων του Αιγαίου.
Ο παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου της Μόσχας δόκτωρ Ι. Ι. Ρογκίνσκυ, σημειώνει ότι το νότιο τμήμα της Βαλκανικής βρίσκεται στην περιοχή της Ευρώπης, απ' όπου διέρχεται η πλατειά συνοριακή ζώνη ανάμεσα στους χώρους της διναρικής και προσθιασιατικής φυλής. Έτσι σ' αυτή την περιοχή μπορεί να διαπιστωθούν μερικά από τα γενικά προβλήματα της ταξινόμησης των λαών της Ευρώπης και της πρόσθιας Ασίας. "Επί πλέον πρέπει να σημειωθεί ότι σ' αυτή την εργασία βρίσκει τη θέση της και η κριτική των ρατσιστικών κατασκευασμάτων σχετικώς με τη γένεση του αρχαίου πολιτισμού της Ελλάδας". (Σημ.: Εννοούνται οι ρατσιστικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων και ότι αυτός είναι ο λόγος που ο πολιτισμός τους σήμερα υπολείπεται των αναπτυγμένων χωρών. Αντίθετα, πέραν του ανεδαφικού συσχετισμού - αν για παράδειγμα συγκριθούν οι παραδόσεις - η επιστημονική διαπίστωση για τη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι κυρίως οι γεωγραφικές και κοινωνικο-ιστορικές συνθήκες που διαμορφώνουν το πολιτισμικό επίπεδο ενός λαού).
«Ο διευθυντής του ανθρωπολογικού τμήματος του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας δόκτωρ Μ. Γ. Λεβίν πρόσθεσε: ...Μπορεί να φαίνεται παράδοξη η διαπίστωση ότι πολλοί λαοί της Ευρώπης ανθρωπολογικά μελετήθηκαν χειρότερα απ' ότι οι λαοί της Αυστραλίας, Μελανησίας και άλλων μακρινών χωρών. Από τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάς είναι μία από τις ολιγότερο μελετημένες... Η εργασία του Α. Ν. Πουλιανού συμπληρώνει αυτό το κενό. Ο συγγραφέας κατέχει πλήρως τη μεθοδικότητα των ανθρωπολογικών ερευνών, αυστηρά ετήρησε όλους τους αναγκαίους όρους και έδωσε την αρμόζουσα προσοχή.
Ο διευθυντής του Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου και Ανθρωπολογικού Μουσείου της Μόσχας δόκτωρ Β. Π. Γιακίμωφ δήλωσε: "Η δική μου άποψη είναι ότι η εργασία του Α. Ν. Πουλιανού αντιπροσωπεύει την πιο τέλεια συγκεφαλαίωση για την Ανθρωπολογία των Ελλήνων".
Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις Η.Π.Α., ο διευθυντής του Ανθρωπολογικού Τμήματος του Smithsonian Institute Τζ. Λ. Έϊντζελ στο American Journal of Physical Anthropology (Αμερικανικό Περιοδικό Φυσικής Ανθρωπολογίας αρ. 22, τ. 5, 1964, σ. 343) σε βιβλιοκρισία της «Προέλευσης των Ελλήνων» γράφει: «Ο Άρης Πουλιανός... σωστά αποφαίνεται ότι υπάρχει πλήρης γενετική συνέχεια από τους αρχαίους ως τους σύγχρονους καιρούς...».
ΤΑ ΝΕΑ, 25-1-1962: «Η επιστημονική έρευνα του Α. Ν. Πουλιανού αντικρούει τη δογματική θεωρία του μισέλληνος Γερμανού ιστορικού Φαλμεράγιερ, που έζησε το 1790-1861, την εποχή του ελληνικού αγώνος της ανεξαρτησίας - και ο οποίος (Φαλμεράιερ) εντελώς δογματικά, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί ανθρωπολογική έρευνα - και ως εκ τούτου αυταποδείκτως αντιεπιστημονικά - προσπάθησε να στηρίξει τη θεωρία του εκσλαβισμού της Ελλάδος. Ο ερευνητής καταλήγει ότι η ανθρωπολογική έρευνα με τα απαραίτητα ιστορικά και γλωσσολογικά στοιχεία είναι υποχρεωτική για τη λύση των εθνογενετικών προβλημάτων».
Το παρόν είναι αντανάκλαση όλου του παρελθόντος και σ' αυτό ακριβώς βρίσκεται η ιστορική του αξία. Αν το παρελθόν μάς βοηθάει να καταλάβουμε το παρόν, το παρόν μάς βοηθάει να διανοηθούμε το μέλλον.
ΚΡΗΤΕΣ - ΑΙΓΑΙΟΙ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ - ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ
Στη συνέχεια ο Άρης Πουλιανός μελέτησε άλλες 10.000 περίπου άτομα και εκατοντάδες σκελετούς από διάφορες περιοχές της Ευρασίας. Οι ομάδες των Ελλήνων που είχαν λιγότερο αντιπροσωπευθεί στη διδακτορική του διατριβή (Αιγαίου, Πελοποννήσου, Πίνδου) μελετήθηκαν μετά το 1965 με την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ - ΑΙΓΑΙΩΝ
Το βασικό συμπέρασμα (Α. Πουλιανός, 1971, 1999) είναι ότι ο σύγχρονος πληθυσμός της Κρήτης (σε ένα δείγμα 3.000 ατόμων) και όλου του Αιγαίου μαζί με την ενδοχώρα της Θράκης και της Μ. Ασίας έμεινε αναλλοίωτος τουλάχιστον από τη μινωική εποχή και ανήκει στον αυτόχθονα αιγαιακό ανθρωπολογικό τύπο. Οι μεταναστεύσεις που έγιναν σε διάφορα χρονικά διαστήματα επέφεραν ελαφρές αλλαγές, αλλά δεν άλλαξαν την μορφολογία του αρχικού τύπου. Οι επιδράσεις δεν ξεπερνούν το 1-3 % και αυτή η ομοιογένεια προδίδει πάλι το γηγενές των κατοίκων γενικότερα της λεκάνης του Αιγαίου, τουλάχιστον από την Μεσολιθική εποχή, δηλ. πριν από 15.000 χρόνια.
Το 1987 ο Ιταλός καθηγητής ανθρωπολογίας Τζ. Φακίνι ανακοίνωσε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παλαιοανθρωπολογίας στο Τορίνο την ύπαρξη ανθρώπινου σκελετού από την Κρήτη 50.000 ετών, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει τη μορφολογία του σύγχρονου (Homo sapiens) και όχι του νεαντερτάλειου ανθρώπου. Η είδηση ουδέποτε έφτασε στα ελληνικά ΜΜΕ, καθόσον το υπουργείο Πολιτισμού επέδειξε μέχρι στιγμής τη συνηθισμένη του αδιαφορία.
Το 1999 στο ιατρικό περιοδικό Tissue Antigens (Αντιγόνα Ιστών, τ. 53, Ιανουάριος) δημοσιεύεται ένα αιματολογικό άρθρο σχετικά με την καταγωγή των Κρητών. Βασικό συμπέρασμα ότι... οι Κρήτες συγγενεύουν περισσότερο με τους Βέρβερους, τους Σημίτες και τους Γιαπωνέζους παρά με τους υπόλοιπους Έλληνες (οι οποίοι έφτασαν από κάπου βόρεια πριν από 4000 χρόνια στην Ελλάδα) και ότι... έτσι είναι πιθανή η αφρικανική και μεσανατολική καταγωγή των Κρητών πριν από 10.000 χρόνια. Το άρθρο υπογράφουν 7 Ισπανοί μαζί με 3 Έλληνες καθηγητές ιατρικής και δυστυχώς καταλήγουν αβασάνιστα στα συμπεράσματά τους αφού αντιπροσωπεύονται μόνο 135 κάτοικοι τού νησιού και μελετάται μόνο το γονίδιο HLA. Επίσης, κινούνται αντιδεοντολογικά, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η προηγούμενη και φυσικά πιο σίγουρη μεθοδολογικά ανθρωπολογική βιβλιογραφία (ο φαινότυπος, δηλ. τα εξωτερικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα αντιπροσωπεύουν χιλιάδες γονίδια). Έτσι, στη βιβλιογραφία τους δεν απαντάται και το έργο του Α. Μούραντ ("Η κατανομή των ανθρώπινων ομάδων αίματος και άλλοι πολυμορφισμοί", εκδ. Οξφ., 1976, σελ. 1055 ), όπου αναφέρεται ότι δεν είναι αξιόπιστη η μελέτη του γονιδίου HLA, γιατί με βάση αυτό βγήκε το αβάσιμο συμπέρασμα ότι οι Βάσκοι, οι Ισλανδοί και οι Κονγκολέζοι συγγενεύουν μεταξύ τους περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους πληθυσμούς. Μπορεί να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από το 1965 που δεν είχαν ακόμα καν ξεκινήσει οι βιο-μοριακές συγκριτικές μελέτες τού ανθρώπινου DNA, είχαν ξεφυτρώσει ανάλογες απόψεις, τις οποίες ακολούθησαν κι άλλες, παραδόξως συντονισμένες στην ίδια κατεύθυνση (Π.χ. πρβλ. NEW YORK TIMES - "Cretans labeled non-Greek people", 17/4/1966, παρά τις αντίθετες δημοσιεύσεις οκτώ ελληνικών εφημερίδων της 15/4/1966, όπως της Καθημερινής: Ο πληθυσμός της Κρήτης έμεινεν αναλλοίωτος ανθρωπολογικώς ήδη από της νεολιθικής εποχής (βλ. και ειδική σελίδα).
Από τις ιστορικές, γλωσσολογικές και αρχαιολογικές αναφορές των πιο πάνω αιματολόγων αρθρογράφων, γίνεται φανερό ότι δεν είναι γνώστες ανάλογων ζητημάτων και ότι ακροβατούν σε ένα ιδιότυπο συνοθύλευμα αναπόδεικτων υποθέσεων. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι: όταν αποξηράνθηκε η Σαχάρα προ 10.000 ετών, ίσως οι Βέρβεροι μετανάστευσαν στην Κρήτη και δημιούργησαν το μινωικό πολιτισμό. Δηλαδή, αντί να κοιτάξουν (οι Βέρβεροι) πώς θα επιβιώσουν, έφτιαξαν πλοία, όσοι πρόλαβαν, και μετανάστευσαν μαζικά;. Δεν προβληματίστηκαν καν οι αρθρογράφοι μήπως οι θαλασσοκράτορες Κρήτες ταξίδευαν αντίστροφα, όπως αναφέρουν πάμπολλες πηγές; Εξάλλου προ 10.000 ετών ήταν η εποχή των τελευταίων κατακλυσμών; Η Σαχάρα αποξηράνθηκε προ 5.500 ετών (βλ Σάρα Σίμπσον, Scientific American Oct. 1999). Εάν δεν ήταν παροιμιώδες το συχνά ευφάνταστο όσων δεν έχουν την παιδεία να ασχολούνται σφαιρικά με ανάλογα θέματα, θα μπορούσε κανείς να εκλάβει τα πάρα πάνω ότι έχουν ανάλογες με της Κύπρου σκοπιμότητες, και όχι απλά σαν ένα κακόγουστο αστείο. Φέρνουμε όμως σαν παράδειγμα το παραπάνω άρθρο από το Tissue Antigens για να καταφανεί πόσο εύκολο είναι κάποιος, σκόπιμα ή μη, άσχετος να λαθέψει. Μόνο που είναι λυπηρό στο κατώφλι της 3ης χιλιετίας να υπάρχουν επιστημονικά περιοδικά που δημοσιεύουν άκριτα τέτοια «πονήματα».
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Προκαταρκτική ανακοίνωση έρευνας ("Ανθρωπος", 1977, τ. 4, σ. 5-36) έκανε υπό την καθοδήγηση του Άρη Πουλιανού ο Θ. Πίτσιος, ο οποίος επιβεβαίωσε τα βασικά συμπεράσματα της "Προέλευσης των Ελλήνων", αλλά και συμπλήρωσε τα σχετικά ανθρωπολογικά δεδομένα με τις ανθρωπομετρήσεις 1582 ατόμων. Το 1978 δημοσιεύθηκε και σε αυτοτελή έκδοση με την ένδειξη "Βιβλιοθήκη Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, αρ. 2", αφιερωμένο (με αγάπη) στο δάσκαλό του.
Το παρων κειμενο αποτελει επισημη θεση της Ανθρωπολογικης Εταιριας Ελλαδας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ

Το DNA των Ελλήνων
Έρευνα των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας απαντάευθέως στον περιβόητο Φαλμεράγερ.ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!Δεν έχει επηρεασθεί από τους Σλάβους ούτε από τους Τούρκους, παρά τα 400 χρόνιασκλαβιάς.

Evτυπωσιακό! To DNA (γενετική σύσταση) των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό99,5% πρόκειται για καθαρά καυκάσια φυλή! (λευκή φυλή). Γεγονός που σημαίνει πως ησυνεισφορά στη γενετική σύσταση των Ελλήνων, άλλων πληθυσμιακών ομάδων, εκτός τηςλευκής, αποτελεί ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο του 0,5%!To DNA των Ελλήνων, όπως έδειξε πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έρευνα, δεν έχειεπηρεασθεί από τους Σλάβους, -όπως ισχυρίζονται ορισμένοι- ούτε από τους Τούρκουςπαρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς! Ουσιαστικά έτσι έχουμε τη σύγχρονη επιστημονική απάντησηστις θεωρίες του Φαλμεράγερ. Καταρρίπτεται επίσης, μια άλλη θεωρία που ισχυριζόταν ότιοι Αρχαίοι Έλληνες, ήταν μαύροι... Ε, δεν υπήρξαν ποτέ μαύροι! Δεν είναι λίγοι όσοιυποστήριξαν και έγραψαν περί «Μαύρης Αθηνάς» (για τη Θεά Αθηνά) και πολλές άλλεςθεωρίες χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση.
Όλες αυτές οι ...ανθελληνικές -θα έλεγε κανείς- θεωρίες καταρρίφθηκαν, όχι μόνον από μίαέρευνα, αλλά από επτά διαφορετικές μεγάλες επιστημονικές έρευνες, Ευρωπαίων καιΑμερικανών ερευνητών.Ο καθηγητής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ, Κων-σταντίνος Τριανταφυλλίδης, και η ερευνητική του ομάδα συμμετέχουν σε διεθνή ερευνητικάδίκτυα, των οποίων απώτερος στόχος είναι να ιχνηλατηθεί η βιολογική ιστορία τωνευρωπαϊκών πληθυσμών.Ο συντονισμός της συγκεκριμένη έρευνας, η οποία αφορά στη γενετική σύσταση τωνΕλλήνων -και άλλων λαών- έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ, την ερευ-νητική ομάδα του κ. Τριανταφυλλίδη και το Πανεπιστήμιο της Παβίας της Ιταλίας.Η ταυτότητα της έρευνας.Συμμετείχαν, επίσης, άλλα 5 ερευνητικά εργαστήρια διαφόρων χωρών (από τη Βαγδάτημέχρι τη Μόσχα). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό«Γενετική του Ανθρώπου».
Τίτλος της έρευνας «Η προέλευση, διασπορά και διαφοροποίηση των απλοομάδων Ε και J,του χρωμοσώματος Υ: Συμπεράσματα για τη νεολιθική αποίκιση της Ευρώπης και μετέπειταμεταναστευτικά γεγονότα στην περιοχή της Μεσογείου».Στην εργασία, χρησιμοποιήθηκαν 44 δείκτες DNA του χρωμοσώματος Υ και προσ-διορίστηκε η γενεοτυπική σύσταση στο χρωμόσωμα Υ σε 2.400 άνδρες από 29 δια-φορετικούς πληθυσμούς (από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μικρά Ασία, την Αφρική και τηνΚίνα).
Από την Ελλάδα αναλύθηκε η γενετική σύσταση 143 ανδρών. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στηδιερεύνηση των απλοομάδων Ε και J του χρωμοσώματος Υ.Μεταδώσαμε το γενετικό μας κώδικα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στην έρευνα δεν αποκαλύφθηκε μονγολική προέλευσηστο DNA των Ελλήνων. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τηνΕλλάδα για 400 χρόνια και όλοι θα περίμεναν πως θα υπήρχε κάποια σχέση στο DNA τωνδύο λαών. Κι, όμως, δεν έχει επηρεασθεί ούτε στο ελάχιστο.
«Με 400 χρόνια σκλαβιάς περιμέναμε πως θα υπήρχε κάποια μογγολική υπογραφή. Δενδιαπιστώθηκε κάτι τέτοιο και δεν μιλάω μόνο για μία μελέτη, μιλάω για αποτελέσματα άλλων7 μελετών, διαφόρων ερευνητών που βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, σε 925δείγματα Ελλήνων ανδρών, δείχνουν ότι μόνον κατά 0,4% οι Έλληνες δεν είναι Καυκάσιοι.Δεν αλλάζει αυτό με τίποτε. Οι Έλληνες είναι καυκάσια φυλή» Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει γιατους Ισπανούς. Η κατάληψη της Ισπανίας από τους Άραβες τεκμηριώνεται στην έρευνα,εφόσον οι Άραβες άφησαν την «υπογραφή» τους και το DNA τους. Τα αποτελέσματα τηςέρευνας δείχνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό οι σημερινοί κάτοικοι της Ισπανίας έχουναραβική προέλευση.
Η μελέτη κατέρριψε επίσης, μια άλλη θεωρία που ισχυρίζοντανορισμένοι, πως οι Έλληνες, την εποχή του μεγάλου πολιτισμού, τον 4ο και 5ο π.Χ. αιώνα,ήταν μαύροι. Όλες οι μελέτες τεκμηριώνουν τη γενετική συνέχεια του ελληνικού πληθυσμού»είναι η επισήμανση του καθηγητή, ο οποίος αναφέρει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό:«Σε μεγάλο ποσοστό, οι Έλληνες μεταδώσαμε το DNA και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το DNAτων Ελλήνων, "μοιάζει" πιο πολύ με αυτό των Ιταλών πρώτα, μετά με των Γάλλων, στησυνέχεια με των Ισπανών και τελευταία με των Τούρκων.Τα στοιχεία της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άλλες περιπτώσεις,όπως: Τεστ πατρότητας, εγκληματικές υποθέσεις και, κυρίως, χρησιμοποιούνται για να βρε-θεί η προδιάθεση των ατόμων για διάφορες ασθένειες».Η υπογραφή των Ελλήνων αποκαλύπτεται στη Νότια Ιταλία.
Ο Κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρεται στην έρευνα και στα κύρια συμπεράσματα της:«Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής: Από τη Νότια Βαλκανική, δηλαδή, από τιςπεδιάδες της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ξεκίνησε ημετακίνηση των εποίκων, ακολουθώντας την κοιλάδα του Αξιού και κατόπιν του Δούναβη καιέφτασαν στις βόρειες περιοχές. Οι Έλληνες δηλαδή, ξεκίνησαν και πήγαν στην Ευρώπη απότη Μακεδονία και άλλες περιοχές και μετέφεραν με τον πολιτισμό τους και το DNA τους στηΔυτική Ευρώπη».
Στο σημείο αυτό, ο καθηγητής καταρρίπτει και τον ισχυρισμό ότι έχουμε επηρεασθεί -γενε-τικά- από τους Σλάβους:«Όπως γνωρίζουμε σε διάφορες περιόδους έχουν έρθει Σλάβοι στην Ελλάδα. To DNA τωνΕλλήνων δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό των Σλάβων. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ηομάδα, που χαρακτηρίζει τους Σλάβους, έχει μία συχνότητα 50% σε αυτούς και μιασυχνότητα 10% στους Έλληνες, όση είναι και στην Εγγύς Ανατολή.Γεγονός που σημαίνειότι οι επιμειξίες ανάμεσα στους Σλάβους και τους Έλληνες πρέπει να έγιναν σε τόσο μικρήσυχνότητα, ούτως ώστε να μη διαπιστώνονται σήμερα με τις μεθοδολογίες DNA. Σημαντικόστοιχείο με μεγάλη σημασία είναι το εξής: Η σύγκριση του DNA των κατοίκων της Ελλάδαςκαι ειδικότερα της Πελοποννήσου, με εκείνο των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας δείχνει ότι οικάτοικοι της Ιταλίας, -Απουλία, Καλαβρία- σε ποσοστό περίπου 20%, έχουν το ίδιο DNA μετους Έλληνες. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές αυτές αποικίστηκαν σε ιστορικούς χρόνους απόΈλληνες, π.χ. Πελοποννήσιους.
Στην εργασία ελέγχθηκε η γενετική συνεισφορά των Ελλήνων αποίκων σε σχέση με τους πιθανούς νεολιθικούς κατοίκους της εποχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το χρωμόσωμα Υ, σε ποσοστό τουλάχιστον 7% των ανδρών της Καλαβρίας και 22% της Απουλίας, προέρχεται από Έλληνες.
Για άλλη μία φορά τεκμηριώνεται ότι η Μεγάλη Ελλάδα αποτελείτο κυρίως, από ελληνικούςπληθυσμούς και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αποτύπωμα, η υπογραφή αυτών τωνΕλλήνων, εξακολουθεί να αποκαλύπτεται ύστερα από 2.500 χρόνια μετά, πάλι, στουςκατοίκους της Νότιας Ιταλίας».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣΚυριακή 6 Νοεμβρίου 2005
Η συγκριση μεταξυ αρχαιων και συγχρονων Ελληνων μεσω εικονων που δημιουργηθηκαν απο υπολογιστη δειχνει τη συνεχεια της φυλης μας
http://dienekes.110mb.com/pictures/parallels/

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η χωρα μας μαστίζεται απο ενα βιολογικο αποδεκατισμο.Η μειωση των γεννησεων προκαλει τη φθινουσα πορεια του πληθυσμου και την αυξηση των ατομων της τριτης ηλικιας σε σχεση με τους νεους.Το προβλημα δεν ειναι μοναχα η ακριβεια και το συνεχως αυξανομενο κοστος ζωης αλλα ο υλισμος.Μια κοινωνια αφιονισμενη απο τα υλικα παραισθησιογονα κ παραδομενη σε ενα καταναλωτικο παροξυσμο παυει να εχει συνειδηση του πεπρωμενου και της αποστολης της αναποφευκτα οδηγειται στον εκφυλισμο.Η υπερμετρη επιθυμια για μια ανετη και πολυτελη ζωνη και η απουσια συναισθησης του εθνικου καθηκοντος οδηγουν στη δημογραφικη καταρευση.Η οποια εαν δεν αντιμετωπιστει εγκαιρως τοτε καθως η φυση ειναι αμειλικτη αλλοι λαοι θα καταλαβουν τη θεση μας στο γεωγραφικο αυτο χωρο.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Alexander the Illyrian και αλλα βιντεο αγαπης!Τι αλλο θα δουν τα ματια μας!

Γκρουεφσκι σου ζηλεψαν τη δοξα!Απιστευτα βιντεο προκληση!
http://www.youtube.com/watch?v=VhmJnWAZP6w
http://www.youtube.com/watch?v=iIcWJRS5vVI
http://www.youtube.com/watch?v=ZDu93xPZ07s
Μερικα βιντεο αγαπης απο αυτους που δινουμε δουλειες εδω.Μιλαν εξαιρετικα ελληνικα κι ακουγονται ως μεταναστες δευτερης γενιας
http://www.youtube.com/watch?v=-NaIkSfJ8S0
http://www.youtube.com/watch?v=ZfN4seEJ7io&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=r330FdfRMzc
http://www.youtube.com/watch?v=BOY-h5SOf0Y&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dqEBB5yLlB0

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=7_DyyPbmHxA&feature=related
Στον χωρο της ΦΣ τον εχουν σε εκτιμηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ισως καθυστερημενα αλλα νομιζω οτι αξιζει να γινει μια αναφορα στο παλαιο βιβλιο ιστοριας της εκτης δημοτικου. Ο νικηφορος αγωνας για την αποσυρση του εδειξε οτι τα αντανακλαστικα μνημης του λαου μας δεν ειναι τοσο απονευρωμενα. Τα εγγραφομενα περι συνωστισμου στη Σμύρνη το 1922 και διαφορα παρομοια αποτελουν ωμη παραποιηση και παραχαραξη της ιστοριας του εθνους μας , μια προπαθεια σβησιματος απο μελανι των γεγονοτων που γραφτηκαν με αιμα. Καθηγητες κ διανοουμενοι θολοκουλτουριαρικης προελευσης πρωοθουν μια παιδεια διχως ιστορικες αναφορες που δημιουργει ενα πλυθυσμο αποχαυνωμενων κ ανιστορητων ανθρωπων.
Η ιστορα ειναι επιστημη, η οποια καταγραφει και καταχωρει χρονολογικα ολα εκεινα τα στοιχεια που συνθετουν τη ζωη, τον πολιτισμο, τις ιδεες και τα γεγονοτα που συμβαινουν στη ροη της ζωης ενος λαου. Η δουλεια ενος ιστορικου ειναι η καταγραφη των γεγονοτων κι οχι η πλυση εγκεφαλου προς ιδεοληψιες του συγραφεα.
Απο το λεξικο
ιστορω=ερευνω, εξιστορω
ιστωρ=αυτος που εχει γνωση, ο εμπειρος, ο γνωστης
ιστορια=αφηγηση και καταγραφη σπουδαιων γεγονοτων.Επιστημη που ερευνα και ερμηνευει τα ιστορικα γεγονοτα.
ΠΟΥΘΕΝΑ και σε κανενα λεξικο δεν γραφεται οτι η ιστορια ειναι καποιο γεγονος που ο καθενας το πλαθει οπως θελει, το αλοιωνει οπως θελει, το τροποποιει και το σερβιρει οπως τον βολευει η αποψη του και η πολιτικη του τοποθετηση. Αυτο δεν λεγεται ιστορια αλλα κουτσομπολιο της γειτονιας!!
Σε καθε παγκοσμιοποιημενο διανοουμενο λατρη του ορθολογιστικου ιστορικου ντεντερμινισμου αφιερωνω ενα αποσπασμα απο το εργο του Οσβαλντ Σπενγκλερ 'Η παρακμη της Δυσης'
'Ειναι στις κοσμοπολεις οπου πλαι σε μια μειονοτητα που εχει ιστορια και βιωνει μεσα της το Εθνος που αισθανεται οτι αντιπροσωπευει και θελει να το οδηγησει δημιουργειται μια δευτερη -αχρονοι,ανιστορικοι,ανθρωποι των γραμματων,ανθρωπων των λογων και των αιτιων, οχι του πεπρωμενου, οι οποιοι εξωτερικα αποξενωμενοι απο το αιμα και την υπαρξη μονο μια σε μια σκεπτομενη εκγρηγορση πια δεν μπορουν να ανακαλυψουν κανενα λογικο περιεχομενο στην εννοια του εθνους. Αυτοι δεν ανηκουν πραγματικα στο Εθνος, διοτι οι πολιτισμενοι λαοι ειναι μορφες ρευματων της υπαρξης. Ο κοσμοπολιτισμος ειναι απλως μια συνδεση απο "ευφυιες" στο επιπεδο της εκγρηγορσης. Περικλειει ενα μισος για το πεπρωμενο, προπαντων για την ιστορια ως εκφραση του πεπρωμενου.Ο κοσμοπολιτισμος ειναι και παραμενει λογοτεχνια, γραμματα,πολυ δυνατος στα επιχειρηματα και πολυ αδυνατος στην υπερασπιση τους, οχι με νεα επιχειρηματα αλλα με το αιμα...
Η φυλετικη αισθηση του κοσμου, ο πολιτικος και κατα συνεπεια ο εθνικος ρεαλισμος - η αποφαση να ειναι κανεις υποκειμενο και οχι αντικειμενο ιστορικης εξελιξης,διοτι τριτη δυνατοτητα δεν υπαρχει με δυο λογια - η βουληση για δυναμη καταβαλλεται απο μια ταση που συχνα αντιπροσωπευεται απο ανθρωπους χωρις πρωτογενεις ορμες, οι οποιοι αντι αυτου ειναι προσηλωμενοι στη λογικη και ζουν σε ενα κοσμο αληθειων, ιδανικων,βιβλιων, που πιστευουν οτι μπορουν να αντικαταστησουν το πραγματικο με το λογικο, το πεπρωμενο με τον Λογο. Ανθρωποι που αιωνιως φοβουνται που εγκαταλειπουν την πραγματικοτητα για να αποσυρθουν σε μοναστηρια, σε στοχαστηρια και πνευματικες κοινοτητες, χαρακτηριζοντας την παγκοσμια ιστορια ως κατι αδιαφορο, ενω σε καθε πολιτισμο ο κυκλος κλεινει με τους αποστολους της παγκοσμιας ειρηνης.Καθε λαος παραγει απο ιστορικη αποψη τετοια σκουπιδια".

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΑΛΛΑΚΤΚΗ ΑΓΟΡΑ

Εδω κι ενα περιπου χρονο μπηκε στη ζωη μας η εναλλακτικη αγορα. Το αποτελεσμα ορισμενες εταριες εκμεταλευτηκαν τους λιαν ελαστικους ορους εισαγωγης και καποιοι επενδυτες παντρευτηκαν τα χαρτια και καποιοι παροχοι υπηρεσιων επενδυτικης τραπεζικης εβγαλαν προμηθειες. Οπινακας της Ναυτεμπορικης για την ΕΝ.Α ειναι αποκαλυπτικος για την πρωτοφανη ελλειψη εμπορευσιμοτητας http://www.naftemporiki.gr/markets/chain.asp?chain=ena.at Υπαρχουν εταιριες που εχουν να κανουν πραξη απο τις αρχες Ιανουαριου.
Στην αγορα αυτη κατα περιεργη συμπτωση υπαρχουν οι 7 απο τις 12 μετοχες που εκλεισαν με κερδη το περασμενος. Το ιδιαιτερα χαμηλο επιπεδο διασπορας φοβιζει για διαφορες καταστασεις. Τελος στην ιστοσελιδα της Ναυτεμπορικης μπορεις να δεις εταιριες που διαπραγματευονται στην ΕΝ.Α με πραγματικα πολυ υψηλα ΡΕ.
Ενδιαφερουσες αναλυσεις για το θεμα εχουν ο επαγγελματιας και συγραφεας favlos
http://favlos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=5244&blid=31 και ο δημοσιογραφος Νικος Δροσος http://www.euro2day.gr/specials/reveille/136/articles/455990/Article.aspx.
Προτεινω την υποχρεωτικη αυξηση της διασπορας καθως και market making.

Περιεργες αποψεις απο την Περιφερειακη Πολιτικη Κινηση της ΦΣ στη Δυτικη Μακεδονια

http://dytikimakedonia.greekliberals.net/0010000034
Ανοιχτη υποστηριξη Γκρουεφσκι, η ιστοσελιδα ειναι για πραγματικα γερο νευρικο συστημα...

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Στις εκλογες του Σεπτεμβριου 2007 εμφανισθηκε ενα νεο κομμα η Φιλελευθερη Συμμαχια.
Ιδιαιτερη εντυπωση εκανε η συμμετοχη του Παναγιωτη Δημητρα στην τιμητικη θεση τεταρτη θεση του ψηφοδελτιου επικρατειας. http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php/Press-Releases/16th-of-september-elections.html
http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php/Press-Releases/Greek-Helsinki-Monitor-rep-running-for-office-with-the-Liberal-Alliance.html
Στο προγραμμα της η ΦΣ μιλα για δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου...
Ο κυριος Δημητρας ειναι γνωστος απο για τις αποψεις του για μακεδονικη κ τουρκικη μειονοτητα. Στο πρωτο συνεδριο της ΦΣ απευθηνε χαιρετισμο ο Π Βασιλειαδης του Ουρανιου Τοξου δειτε ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ http://video.google.com/videoplay?docid=-7621978515907210842 Ο οποίος είναι μέλος του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ και στην λίστα των εκοδτών της εφημερίδας τους . Βλέπε http://www.florina.org/html/main/about.html.
Προσοχη στους αλιεις ψηφων...